B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

25/100 Gott strömmingsrecept

Påsken är en långhelg då det också serveras en hel del traditionell mat. Vi är nog inte så traditionella men färska skaldjur är enkelt t ex på skärtorsdag, då många har jobbat en hel eller halv dag och sedan haft en massa annat att fixa inför helgen. Räkor på avocado med en enkel vinägrett blir väldigt gott. Komplettera med en halv hummer, lite nybakat vitt bröd (det där enkla man köper halvfärdigt), smält vitlökssmör och ett gott bubbel.

Det utlovade receptet är "Romgravad strömming". Jag vet inte var originalet kommer ifrån för jag har bara en handskriven lapp från en arbetskompis som inte längre är med oss.

Skaffa fram ca 600 g rensad strömming och lägg dessa i en lag av 1 dl ättika, 5dl vatten och 1 tsk salt. Låt ligga minst 6 timmar eller över natten i kylskåp. Sedan kommer det pillrigaste. Dra bort skinnet på alla strömmingar...En liten fruktkniv brukar vara bra att ha...Om ni bor ihop med någon kan det vara läge att be om en tjänst med just detta, då ni själva är upptagna med att blanda till såsen :-)

Blanda ihop en sås av:

2 dl gräddfil, 0,75 dl majonäs (äkta förstås), 1 msk grovkornig svensk senap, 1/2 dl finhackad gul lök, 1/2 dl hackad dill, 1/2 dl ishavsrom, 1 pressad vitlöksklyfta, 15-20 krossade vitpepparkorn.

Torka av de skinnfria strömmingsfiléerna med hushållspapper och varva fisk med sås i en burk eller skål som kan täckas. Låt stå minst 6 timmar i kylen eller helst till nästa dag innan servering.

Servera strömmingen som ni brukar äta sill. God kokt potatis, knäckebröd med smör, en öl kanske....På bilden la jag strömmingen på ägghalvor, det är ju påsk och jag ville lägga upp den lite snyggt även om det vara var lunch. Jag hade dock bara frusen dill att dekorera med och det blir ju lite visset.

Avslutar med några gulsparvar. Vi har inget påskpynt men de här vackra gula fåglarna kan man väl också njuta av. Ha en fortsatt fin helg.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-03-25 14:19 | Läst 1839 ggr. | Permalink
Tack för receptet.
Ska prova någon dag
Glad Påsk
// Marianne
Svar från Lena Holm 2016-03-25 14:45
Tack Marianne,
det tycker jag absolut om det här fungerar att äta för dej, det bör ju vara lite salt i lagen.
Hälsningar Lena
Zmazkens!!! Men är det inte lättare (=något mindre dj-igt) att dra skinnet av strömmingarna direkt, innan de läggs i salt/ättikslagen? Själv gör jag senapsgravad strömming ibland, på exakt samma sätt fram till den slutliga gravsåsen, och den skinndrar jag direkt medan den är smidig.

Och gulsparv är mycket påskigare än tamkycklingar!
Svar från Lena Holm 2016-03-25 14:44
Tack Per,
för ditt förträffliga tips. Jag har aldrig ens tänkt på att man kan dra av skinnet innan man lägger fisken i ättika. Kanske för att det är så lätt att bara ösa ner hela påsen med fisk i lagen och stoppa undan till nästa dag...Egentligen är det inte svårt att dra av skinnet, bara lite tråkigt och är strömmingarna små blir det ju extra pyssligt.
Hälsningar Lena
Ser fantastiskt gått ut. Blir riktigt inspirerad ;-)
Svar från Lena Holm 2016-03-25 14:45
Tack Ingela,
då har jag ju lyckats nå ut med budskapet :-)
Hälsningar Lena
Avokado med räkor och lite olja, örtsalt och peppar är en sån där 2-minuters förrätt ganska ofta hos oss också, ibland blir oljan mer dressing med smak, gott! Och fisk är nästan jämt gott, får prova ditt recept så småningom, till påsken är menyn klar! Glad...../ Björn t
Svar från Lena Holm 2016-03-25 14:47
Tack Björn,
klart att påskmenyn är klar, men det här fungerar utmärkt även till midsommarlunchen med nykokt färskpotatis eller på julbordet.
Hälsningar Lena
Huha va' gott det ser ut!!

Räkorna kan fräsas i stekpanna med smör/olja, vitlök och röd currypasta om man önskar ännu större kontrast till avocadon men båda är ju skitgoda.
Strömmingen var helt ny för mig, måste provas.
Tack å Glad Påsk!
Svar från Lena Holm 2016-03-25 15:51
Tack Nic,
räkor kan man göra mycket gott med, men undrar om inte de skandinaviska är godast färska/kokta som dessa är. Prova strömmingen...man kan smaksätta såsen som man vill, men det här är en bra variant men många smaker som passar väl tillsammans i en helhet.
Hälsningar Lena
Mums...nu får väl till och med jag ta och fixa ordning några ägghalvor med räkor åtminstone...
Ser vääääldans gott ut både avokado och ägg... Ska nog tipsa min mamma om strömmingsreceptet, hon är verkligen vad jag inte blivit; mycket intresserad av och skicklig på matlagning - och jag vet hon gillar strömming!
Svar från Lena Holm 2016-03-25 16:42
Tack Lena,
ägghalvor med räkor blir aldrig fel. Din mamma kan mycket väl känna till detta recept redan. Det har funnits länge och har på sin höjd modifierats något.
Hälsningar Lena
Du kan det där med att fixa gott matnyttigt till er.
Jag är aldrig i köket mer än när jag bakar och
fixar kalla rätter. Fick sug i magen nu.
Bra matbilder inte lätt alltid ...
Inget pynt här i heller och inga gula fåglar i dag.
Enbart trist väder som gör mig sömnig.
Jag tycker mycket om din
Provade många skall på det igen.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2016-03-26 16:29
Tack Gun-Inger,
ibland är de kalla rätterna de som är riktigt smaskens. Vädret var helkass även hos oss därför blev det en blogg med mat och recept.
Hälsningar Lena
Det ser gott ut vi gillar fisk av alla slag Vi ska prova det receptet De gula fåglarna är vackra men de kan man inte ta in men finast ute Ha en skön påsk helg : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2016-03-26 16:29
Tack Gert,
jag har hellre levande gula fåglar ute än gula fjädrar inne (som dessutom kan vara ryckta från en fågel som fortfarande levde). Vällagad fisk är alltid gott.
Hälsningar Lena
Såg verkligen gott ut!! Inget påskpynt här heller! Men gulsparvar finns det!
Glad Påsk!
Svar från Lena Holm 2016-03-26 16:29
Tack Mikael,
hellre gulsparvar ute än påskpynt inne. Så får det vara hos oss :-)
Hälsningar Lena
Jösses så hungrig jag blev nu, tur att det är lunch snart.
Räkorna såg väldigt goda ut.
Svar från Lena Holm 2016-03-26 16:35
Tack Margareta,
räkorna var en höjdare och jag hade lyckats välja helt perfekta avocado. Tänk att det är en så perfekt kombination med lite vinägrett eller bara en aning salt.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg