B. LOGGBOKEN
25/100 Gott strömmingsrecept
Påsken är en långhelg då det också serveras en hel del traditionell mat. Vi är nog inte så traditionella men färska skaldjur är enkelt t ex på skärtorsdag, då många har jobbat en hel eller halv dag och sedan haft en massa annat att fixa inför helgen. Räkor på avocado med en enkel vinägrett blir väldigt gott. Komplettera med en halv hummer, lite nybakat vitt bröd (det där enkla man köper halvfärdigt), smält vitlökssmör och ett gott bubbel.
Det utlovade receptet är "Romgravad strömming". Jag vet inte var originalet kommer ifrån för jag har bara en handskriven lapp från en arbetskompis som inte längre är med oss.
Skaffa fram ca 600 g rensad strömming och lägg dessa i en lag av 1 dl ättika, 5dl vatten och 1 tsk salt. Låt ligga minst 6 timmar eller över natten i kylskåp. Sedan kommer det pillrigaste. Dra bort skinnet på alla strömmingar...En liten fruktkniv brukar vara bra att ha...Om ni bor ihop med någon kan det vara läge att be om en tjänst med just detta, då ni själva är upptagna med att blanda till såsen :-)
Blanda ihop en sås av:
2 dl gräddfil, 0,75 dl majonäs (äkta förstås), 1 msk grovkornig svensk senap, 1/2 dl finhackad gul lök, 1/2 dl hackad dill, 1/2 dl ishavsrom, 1 pressad vitlöksklyfta, 15-20 krossade vitpepparkorn.
Torka av de skinnfria strömmingsfiléerna med hushållspapper och varva fisk med sås i en burk eller skål som kan täckas. Låt stå minst 6 timmar i kylen eller helst till nästa dag innan servering.
Servera strömmingen som ni brukar äta sill. God kokt potatis, knäckebröd med smör, en öl kanske....På bilden la jag strömmingen på ägghalvor, det är ju påsk och jag ville lägga upp den lite snyggt även om det vara var lunch. Jag hade dock bara frusen dill att dekorera med och det blir ju lite visset.
Avslutar med några gulsparvar. Vi har inget påskpynt men de här vackra gula fåglarna kan man väl också njuta av. Ha en fortsatt fin helg.
Hälsningar Lena
Ska prova någon dag
Glad Påsk
// Marianne
det tycker jag absolut om det här fungerar att äta för dej, det bör ju vara lite salt i lagen.
Hälsningar Lena
Och gulsparv är mycket påskigare än tamkycklingar!
för ditt förträffliga tips. Jag har aldrig ens tänkt på att man kan dra av skinnet innan man lägger fisken i ättika. Kanske för att det är så lätt att bara ösa ner hela påsen med fisk i lagen och stoppa undan till nästa dag...Egentligen är det inte svårt att dra av skinnet, bara lite tråkigt och är strömmingarna små blir det ju extra pyssligt.
Hälsningar Lena
då har jag ju lyckats nå ut med budskapet :-)
Hälsningar Lena
klart att påskmenyn är klar, men det här fungerar utmärkt även till midsommarlunchen med nykokt färskpotatis eller på julbordet.
Hälsningar Lena
Räkorna kan fräsas i stekpanna med smör/olja, vitlök och röd currypasta om man önskar ännu större kontrast till avocadon men båda är ju skitgoda.
Strömmingen var helt ny för mig, måste provas.
Tack å Glad Påsk!
räkor kan man göra mycket gott med, men undrar om inte de skandinaviska är godast färska/kokta som dessa är. Prova strömmingen...man kan smaksätta såsen som man vill, men det här är en bra variant men många smaker som passar väl tillsammans i en helhet.
Hälsningar Lena
Ser vääääldans gott ut både avokado och ägg... Ska nog tipsa min mamma om strömmingsreceptet, hon är verkligen vad jag inte blivit; mycket intresserad av och skicklig på matlagning - och jag vet hon gillar strömming!
ägghalvor med räkor blir aldrig fel. Din mamma kan mycket väl känna till detta recept redan. Det har funnits länge och har på sin höjd modifierats något.
Hälsningar Lena
Jag är aldrig i köket mer än när jag bakar och
fixar kalla rätter. Fick sug i magen nu.
Bra matbilder inte lätt alltid ...
Inget pynt här i heller och inga gula fåglar i dag.
Enbart trist väder som gör mig sömnig.
Jag tycker mycket om din
Provade många skall på det igen.
Gun-Inger
ibland är de kalla rätterna de som är riktigt smaskens. Vädret var helkass även hos oss därför blev det en blogg med mat och recept.
Hälsningar Lena
jag har hellre levande gula fåglar ute än gula fjädrar inne (som dessutom kan vara ryckta från en fågel som fortfarande levde). Vällagad fisk är alltid gott.
Hälsningar Lena
Glad Påsk!
hellre gulsparvar ute än påskpynt inne. Så får det vara hos oss :-)
Hälsningar Lena
Räkorna såg väldigt goda ut.
räkorna var en höjdare och jag hade lyckats välja helt perfekta avocado. Tänk att det är en så perfekt kombination med lite vinägrett eller bara en aning salt.
Hälsningar Lena