B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

De mytomspunna

Korp (Corvux corax) har historiskt förknippats med de döda och med förlorade eller fördömda själar. I Sverige fanns föreställningen om korpar som är spöken efter självmördare eller mördade människor som inte fått en kristen begravning.... 

Hugin och Munin är kanske de mest kända korparna. I den nordiska mytologin satt de på Odins axlar och hörde och såg allt. De satt sålunda inne med all viktig information + backup (för de var ju två). När vi döpte undervisningslokalerna i vårt nya hus på Ultuna campus tyckte vi att just Hugin och Munin var perfekt för det två datasalarna.

Många inhemska folk vid Nordamerikas nordvästra kust vördade korpen som en gud. Vilket vi såg åtskilliga bevis för i bl a Alaska. I tlingit- och haidakulturerna var korpen både skojare och skapargud. Skojare är lätt att förstå om man sitter och tittar på korpar. De rör sej ibland på ett lustigt skuttande sätt och hoppar jämfota vid minsta oro.

I den här posen ser den lite gudalik ut tycker jag. I synnerhet om man betänker dess storlek. Det är svårt att visa storlek på bild men vingspannet är mellan 115-130 cm och korpen är vår största tätting.

Korpar lever i livslånga par, men de kan göra snedsteg ibland...Det händer att korphannar besöker andra honor när deras hanne är borta. DNA teknik har slagit hål på de flesta myter om fågelpar som är varandra trogna livet ut, och det gäller många fler arter än korpar.

Man kan ju fundera över om inte Hugin och Munin borde ha varit ett par dvs en hona och en hanne. Men reproduktion i den nordiska mytologin följde ju inte alltid gängse normer. De kanske rent av var lite före sin tid...

Korpar är mästerliga flygare och jag fick se många fantastiska parvisa uppvisningar. De är dock mycket svåra att fånga på bild när man sitter i ett gömsle och kameran är "fast" i sin glugg.

Juvenila korpar håller ihop i gäng och frågan är om inte dessa tre höll på att koka ihop något rackartyg tillsammans. Biologer har på senare tid observerat att unga korpar gärna leker, t ex åker kana i snö eller retar andra djur som vargar eller rovfåglar. Beteendet ser de ut att göra enbart för nöjes skull.  

Vuxna korpar är mer försiktiga av sej och även mer avvaktande mot nya föremål. Här var det kråkan som vågade sej fram till godsakerna långt före korpen. De har tillskrivits stor intelligens bland fåglar och kanske är det smart att vara lite avvaktande.  

Många har fått se korpar reta stora rovfåglar, men dessa två såg snarare ut som vänner när de kom flygande genom den brända skogen.

Två vänner som har kommit tillbaka till sin skog efter branden för att leva där sida vid sida...Så kan man väl få fantisera lite när man sitter ensam i ett gömsle och solen snart ska gå upp.

Korp, nationalfågel i konungariket Bhutan och landskapsfågel i Dalsland, nu är det fredag och det är värt ett stort hopp !

Hälsningar Lena

PS. Bilderna är tagna från ett gömsle utanför Sala som man kan boka plats i genom birdsafarisweden.se

Inlagt 2016-02-26 17:05 | Läst 5942 ggr. | Permalink
Vilka fina bilder på den inteligent fågel Mycket vackra bilder på korpen Ha en skön helg : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2016-02-28 12:00
Tack Gert,
helgen har varit toppen så här långt.
Hälsningar Lena
Har korpar uppe på berget här i Göteborg vår och höst. De verkar inte häcka här utan drar nog längre norrut.
Fast det är härliga fåglar. Smarta och lekfulla.
I går såg jag 2 av dem jaga bort en ormvråk där uppe. Fast de är också skygga. Drar oftast när man kommer under dem och de upptäcker en.
När vinden är riktigt kraftig och det blir kraftiga uppvindar längs bergsidan är de där och lattjar.
Gång på gång flyger de in i uppvindarna och gör halsbrytande luftakrobatiska piruetter.
De är som surfare fast i luften. Man ser att de verkligen leker bara för det är skoj. Det visar på en hel del intelligens.

Tyvärr kommer jag aldrig så nära att jag får lika fina bilder som du lyckats med.
Skulle jag välja en favoritfågel skulle det bli korpen.
Svar från Lena Holm 2016-02-28 12:03
Tack Mats,
jag har också upplevt att vuxna korpar är mycket skygga och man kan på sin höjd få fotografera dem från bilen. De är fantastiska i luften och jag fick se många fina tricks men de var inte så lätta att få på bild.
Hälsningar Lena
En fin fågel och som sagt landskapsfågeln i Dalsland! Jag kan garantera att de finns i massor och deras krax kan höras långväga. Detta just för att jag bor mitt i det :)
Många fina bilder och man gillar det lite mystiska runt korpen. Dom är rätt stora inser man också, när man kommer närmare.
Ha en bra helg!
Svar från Lena Holm 2016-02-28 12:05
Tack Mikael,
helgen har varit strålande så här långt. Lätet från korpar kan man inte ta miste på och jag hör dem ibland även i trakterna där vi bor men det är inte ofta jag ser dem.
Hälsningar Lena
Du fick i alla fall fina bilder på dom skojiga korparna och intressant text till!
Svar från Lena Holm 2016-02-28 12:04
Tack Sirpa,
det blev en hel del korpfoto denna dag och de är mycket underhållande att titta på dem.
Hälsningar Lena
Någon korp såg jag inte i Bhutan, men här hemma kommer de ofta på besök och det där med flygskicklighet kan jag hålla med om, ser dem då och då göra liksom en loop uppe i luften. Ser ut som om de flyger upp och ner. De har ett bo på Kärsön, men kommer över till oss ganska ofta.
Många fina bilder på dina korpar.
Svar från Lena Holm 2016-02-28 12:06
Tack Margareta,
korparna är kända för att göra just loopar i luften och jag fick se åtskilliga. Synd att man inte kan stå ute och handhålla kameran för det är nog enda sättet att fånga detta på bild (eller möjligen ett mycket dyrt videostativ huvud).
Hälsningar Lena
Tack Lena !
Fint med lite fakta, jag är allt för dåligt påläst.
Härligt inlägg med många sköna bilder.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2016-02-28 12:07
Tack Ing-Marie,
jag gillar att gräva fram lite fakta om det jag fotat, blir lite allmänbildande på det sättet.
Hälsningar Lena
Jag ser dem nästan aldrig, eller så beror det på att jag missar dem i mängden av alla kajor. Sköna bilder till bildande text.
Svar från Lena Holm 2016-02-28 12:10
Tack Ingemar,
du missar inte en korp i ett gäng kajor, de är för stora för det och hänger nog inte med kajor heller. Korp ser man oftast i par men det kanske inte är så gott om dem runt dina trakter.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på korparna.
Marianne
Svar från Lena Holm 2016-02-28 12:11
Tack Marianne,
en underhållande fågel att spana på.
Hälsningar Lena
Detta var intressant att läsa för jag tycker om korpen med sin smarta stil. Jag har alltid velat ha en
som skulle följt med mig till stan för jag har hört de kan bli så tama så det går lära dem mycket.
Fantiserat om att den skulle suttit på min axel när jag cyklade. hi hi.
Alla har vi våra drömmar.
Så spännande få sitta i gömsle och studera dem på detta sätt.
Blev många mysiga bilder få se det gillade jag mycket
denna lördag kväll.
Ha fin söndag
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2016-02-28 12:15
Tack Gun-Inger,
korpar kan bli mycket tama men de är trots allt vilda fåglar och passar nog bäst i naturen, men jag kan tänka med dej med en sådan :-) Att sitta i gömsle är alltid spännande, fast man sitter så många timmar och bara tittar på naturen blir det liksom inte tråkigt.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg