B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Bråda dagar

Den senaste veckan har jag, förutom att återgå till jobbet, ägnat varje kväll åt att plocka bär, koka sylt, lägga in gurka, plocka, rensa och fryspaketera svamp.  Jag räknade kantarellpaketen igår och det var 22 stycken á 200g. En bra säsong så här långt.

 
Västeråsgurkorna växer fortfarande i växthuset, men man ser att plantorna börjar bli sämre och det är hög tid att ta bort dem. Dessutom har jag slut på gurkburkar. De är fulla med ättiksgurka och saltgurka. Nu börjar det istället bli dax att skörda Jalapeno, som jag också lägger in i ättikslag, i andra mindre burkar...

I går plockade jag hallon hos en kollega så nu är syltburkarna också slut. Rödvinbärs-, svartvinbärs-, blåbärs- och hallonsylt, samt några små "sillburkar" med krusbärssylt har det blivit hittills. Hjortronen spar jag i frysen så länge...

Det har inte funnits tid över för så mycket foto eller FS men i helgen uppdaterade jag till slut mjukvaran i min kamera och fick då autofokus med extender även vid bländare 8. Jag kunde alltså använda mitt 300 mm/f4 med 2x extender. Men jag har ju inte haft tid att testa denna kombo! I morse steg jag upp extra tidigt och gav mej ut en stund före jobbet. Lite segare autofokus och en del bilder som jag tyckte borde varit skarpa var inte det...men när jag fick fram bilden ovan så inser jag att det går att få rätt bra skärpa. Det är bara att öva. Om någon kan gissa vad det är för ungfågel får ni gärna göra det.

I morgon är det fredag och jag tog en extra semesterdag !

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-08-13 19:35 | Läst 2838 ggr. | Permalink
Hej! Härliga bilder med fina färger på årets skörd! Ser fantastiskt ut! Pippin gissar jag på Svartvit Flugis.. Själv brottas jag med efterverkningar av Windows 10 med tillhörande webbläsare 'Edge'. Den fungerar klanderfritt på alla webbsidor utom Fotosidan.. låser sig ofta efter 3 sekunder om man klickar vidare till exempelvis bloggarna.. eller 'bildkritik'.. Något verkar vara fel med Fotosidans sajt, eftersom det bara är där som detta händer.. Ibland fungerar dock allt som det ska, men oftast inte.. Kan själv inte skriva någon blogg nu när detta spökar.. ska prova senare ikväll!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-08-13 21:33
Tack Jan,
Windows 10 törs jag inte ens tänka på.....Väntar tills du och andra tålmodiga användare kommit till rätta med de värsta problemen.
Det fanns en del sköna små ungfåglar där jag var i morse (Fysingen, Rosersberg) men de är luriga med sina halvduniga dräkter. Tack för din feedback, det kan säkert vara en svartvit flugsnappare.
Hälsningar Lena
Vad du är flitig.
Det är svamp överallt i skogen nu. Jag skulle bara gå ut och plocka till en macka och kom hem med 2 påsar
I morgon kväll far jag och en kompis till Knutshöjdsmossen. Hoppas på lite morgondimma
Marianne
Svar från Lena Holm 2015-08-13 21:38
Tack Marianne,
jag kan inte låta bli ! Vi vill gärna ha lite god sylt på gröten, framför allt min sambo, och jag vill så gärna ta tillvara det vi har i vår lilla trädgård. Jag byter bär med grannar och kollegor för att få variation. Kantareller plockar jag både till oss själva och till min syster i Texas, fyller på så länge det finns.
Hoppas du får en fantastisk tur till mossen. Det ser bra ut enligt väderprognoserna. Vi gör en kort dykresa till Rättvik. Det finns en fin liten sjö där.
Hälsningar Lena
Du är flitig du, imponerande insamling av allt det goda!
Skulle inte klaga över skärpan på uppgraderingen heller....
Svar från Lena Holm 2015-08-14 10:31
Tack Anne-Sophie,
just att samla in höstens goda är något som jag verkligen gillar. Vi har en liten trädgård men jag vill ta tillvara allt som går. Idag har jag semester och ska passa på och skörda dillen för frysen.
Hälsningar Lena
Utsökt fina bär- och svampbilder Lena! Kan inte komma ihåg att vi hittat så mk svamp ngt år tidigare, i alla fall inte så här tidigt på säsongen! / Björn T
Svar från Lena Holm 2015-08-14 10:33
Tack Björn,
det har varit en fantastisk svampsäsong än så länge och jag behöver inte plocka mer, men det är så mysigt. Det brukar också vara uppskattade gåvor i februari.
Hälsningar Lena
Lena jag gissar alltid på gråsparvsungar för jag kan inte så mycket om fåglar
som jag borde.
Du är så härlig med dina inläggningar och allt annat.
Det är ordning på dig som husmor minsann. Vill säga grattis.
Jag blev så glad se dina bilder.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-08-14 10:37
Tack Gun-Inger,
den var för liten för att vara en gråsparv. Jag har nog någon slags husmorsgen i mej, från min mamma. När jag var barn fick man alltid åka ut i skogen på hösten för att plocka bär. Det skulle bli både sylt och saft som räckte hela vintern. Vi plockade även potatis hos en lantbrukare och det var så kul för då fick man ju krypa i jorden. Nu behöver jag inte göra någon saft för det dricker vi inte, men sylt på gröten vill man ju ha.
Hälsningar Lena
Lena du har ett energiöverskott utan dess like:) Vad det är för fågel vågar jag inte gissa, mina kunskaper på det området är begränsade. Vilken kamera var det uppgraderade mjukvaran i, 7:an eller 5:an?
Svar från Lena Holm 2015-08-14 10:39
Tack Ingemar,
just när det gäller den här typen av insamlande och bevarande av naturens och trädgårdens godsaker så har jag mycket energi. Idag har jag semester och ska skörda dill, kanske ta en tur till skogen...Det var 5:an jag uppgraderade.
Hälsningar Lena
Ser underbart gott ut!
Härligt med så välfyllt i skafferiet.
Nu drar jag ut på landet och hoppas på att kunna fylla på i blåbärsförrådet och det gör ju inget om jag snubblar på en och annan kantarell också.
Ha en fin helg!
Svar från Lena Holm 2015-08-14 10:40
Tack Margareta,
ha det riktigt mysigt på landet och jag skulle bli förvånad om du inte snubblar över kantareller. Det finns en väldig massa sådana just nu.
Hälsningar Lena
Pilfink månne?
Svar från Lena Holm 2015-08-14 10:41
Tack Björn,
den är för liten men det är ju inte så lätt att se på en bild. Jan E föreslog en svartvit flugsnappare.
Hälsningar Lena
Dom där kantarellerna lockar mig verkligen, gott är det! LO
Svar från Lena Holm 2015-08-15 23:02
Tack LO,
det finns oerhört mycket kantareller i Uppland just nu. Bara att skörda och ta hem till frysen.
Hälsningar Lena
Oj så flitig du är !
Inte bara gott utan det blir vackra bilder också !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2015-08-15 23:03
Tack Ing-Marie,
jag har inte haft så mycket tid över för foto denna vecka så det fick bli några "förklarande" bilder.
Hälsningar Lena
Jag kan rekommendera att koka sylt på chili. Jag köpte en burk scotch bonnet chili jag i London, och den är fantastisk god (jag gillar den till stekt halloumi). Enligt innehållsförteckningen består den av paprika, scotch bonnet, vinäger, salt, socker, pektin och pimento.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg