B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Åter efter datorhaveri och mera sommar

Det blev ju faktiskt en riktigt fin sommarvecka, men det vackra blekande bort då jag drabbades av ett omfattande datorhaveri. Jag orkar inte gå in på detaljer men ett tag så det ut som att t o m diskarna på vår server kunde vara skadade (dvs den backup som behövdes för att rensa min dator helt). Vi hade visserligen en till extern backup, men den hade inte uppdaterats sedan mars....

Tack vare min älskade sambo och lokala "IT-support" verkar nu faran vara över. Vår lokala backup var OK och allt jag hade på min dator från och med måndag är räddat. I morse kunde jag återigen njuta och drog tidigt som attan till Hjälstaviken där jag mötte den här näpna sävsångaren.

Jag satt och njöt i gömslet och såg fiskgjusen komma och fånga en fisk på alltför långt avstånd för att fotografera. Gässen kom över himlen i stora mängder i sina välorganiserade formationer. Tofsviporna ovan har inte förstått det där med formationsflygning.....

Det hände inte så mycket framför gömslet men en annan fotograf var glad över denna....en skräntärna sa han. Hur ska man se det frågade jag. Den är större, fick jag till svar. Storlek är inte så lätt mot blå himmel....Grövre näbb har jag förstått när jag tittade på andra bilder men om någon annan vet mer får ni gärna skriva en rad.

Det här tror jag i alla fall är en vanlig fisktärna som lyckats bra med sitt fiskande.

Under promenaden längs spången spanade jag förstås efter skäggmes, men fick nöja mej med fjärliar och sländor.

Inte så illa med tanke på hur få fjärilar jag sett i sommar. Kolla in pälsen på denna.

Insekter och fjärilar stortrivs i sommarvärmen och trängs om utrymme på blommorna.

På väg hem fick jag plötsligt syn på två stora fåglar och jag lyckades göra en hastig terrängparkering av sällan skådat slag. Tyvärr var det kraftledningar i vägen....

Jag tror att det är ormvråkar och de verkade nästan leka....även om jag inte tror rovfåglar ödslar energi på lek....men strid var det definitivt inte.

Himlen är fortfarande blå och det är fredag,

hälsningar Lena

Inlagt 2015-08-07 16:29 | Läst 3402 ggr. | Permalink
Skönt att ni fick ordning på 'haveriet'. Sedan inbrottet hemma hos mig i våras så har jag blivit nojig. Min 'data' ligger kopierad på 5-6 olika ställen. Sommaren är här med full kraft. Men snart är det höst, helt ok för mig:)
Svar från Lena Holm 2015-08-08 11:07
Tack Ingemar,
vi har en server hemma och tar backup en gång i veckan, men den kan ju gå sönder eller brinna upp. Därför har vi en extern backup som förvaras på annan plats. Den blir dock inte uppdaterad lika ofta av praktiska skäl. Nu är det dags att göra en sådan. Jag har inget emot den tidiga hösten annat än att det blir mycket att göra på jobbet. Men vi ska faktiskt ha lite semester då...
Hälsningar Lena
Å vilken underbar bild, den första...på sländan???

Skönt att höra att ni fick ordning på datorhaveriet och hade bilder etc kvar....jag fick nästan lite ont i magen av att bara läsa din rubrik! Dina alla fina bilder....

Må så gott!
Svar från Lena Holm 2015-08-08 11:09
Tack Lena,
vi har ju en extern backup som förvaras på annan plats än hemma och där fanns ju det mesta, dock ej bilder från våren och sommaren.
Jag kom på när jag var ute för att spana på fåglar att vissa av sländorna var så stora som små fåglar så de borde gå att fota med telet. De bilderna blev helt OK och t o m ögonen är skarpa. De är så vackra.
Hälsningar Lena
Datorer får bara inte haverera men gör det ändå :( Skönt att det ordnade sig, sådant stjäl bara en massa energi. Fina bilder och nu har jag också sett en hel del fjärilar och andra insekter vilket ger mig energi. En låååång dag med några få bilder på kungsfiskaren, gick upp halv två i natt men är ändå hyfsat pigg... Än... /Frode
Svar från Lena Holm 2015-08-08 11:13
Tack Frode,
det gick en massa energi under det dygn det tog att återställa allt och se att det fungerade. Kungsfiskare står på min önskelista men jag har insett att jag måste åka söderut och ha en bra kontakt för att få till det. Stiga upp halv två....det är ungefär som när jag gör mina turer till Knuthöjdsmosse. Jag brukar starta vid ett eller halv två för att komma fram strax innan solen går upp så här års. Ska spana efter dina bilder
Hälsningar Lena
Sävsångaren var en jättefin liten fågel! Har nog aldrig sett en sån förr, ens på bild.

Åska? Datorhaveriet menar jag. Då brukar all möjlig kringutrustning kunna ta skada.
Svar från Lena Holm 2015-08-08 11:17
Tack Erik,
sävsångare finns det gott om i vassen vid Hjälstaviken. Nej det var inte åska utan ett externt intrång som det tog ett tag att lista ut omfattningen på och sedan få bort.
Hälsningar Lena
Jag drabbades förra sommaren, datorn bara tokdog, Inget roligt. Billigare att köpa ny än reparera (hårdvarufel). Lyckligtvis fanns alla råfiler i en extern enhet.
Svar från Lena Holm 2015-08-08 11:20
Tack J-O,
I vårt fall var det inte hårdvarufel men alla fel på datorer är jobbiga. Tack och lov är min sambo mycket kunnig på området så det fixade sig. Vi har dessutom backup externt som förvaras på annan plats än hemma, men den var inte uppdaterad sedan i mars. Annars håller jag med om att man ska köpa nytt när maskinerna börjar bli dåliga.
Hälsningar Lena
Jobbigt när det kraschar, råkade ut för samma sak med en hårddisk för (ganska länge sedan ;)) så nu håller jag på och skannar om en hel del gamla bilder. Då känns det skönt att åtminstone ha negativen, backupp är jag dålig på trots att jag mycket väl vet att man måste/borde. :)
Tur att det löste sig för din del. :)
-affe
Svar från Lena Holm 2015-08-08 11:23
Tack Alf,
jag hade scannat mycket från mina föräldrars gamla album för att ha om något skulle hända och det jobbet hade varit trist att göra om. Nu fanns ju det mesta på vår externa backup som vi inte förvarar hemma, så jag hade vara tappat nya bilder från våren och sommaren.
Hälsningar Lena
Det är inte så roligt med datahaveri det hade jag 2 gånger på ett år på ny dator Vilka härliga bilder Gillar den första bilden på trollsländan Ha en skön helg : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-08-08 11:24
Tack Gert,
det tar en massa energi med datorstrul, tur att min sambo är duktig på området. Trollsländan var så stor att den gick utmärkt att fotografera med tele (420 mm). Jag hade förstås inget makro med på fågelturen.
Hälsningar Lena
Skit med datorer! Min håller på och spökar mer och mer så det är dags för en ny nu, ingen fara för haveri enligt min support, men han tyckte nog att det var dags att skaffa en ny.
Fina bilder Lena! Sländan var häftig, tror rovfåglar är lite i bråkar tagen, tjuva inte min mat, skaffa dig en annan åker att jaga på,)

Kenneth
Svar från Lena Holm 2015-08-08 11:28
Tack Kenneth,
det är lätt att glömma hur gammal en dator är och vips hade det gått fem år eller mer och då börjar det kanske bli dags. Sländan var så stor att den gick utmärkt att fånga med tele (420 mm). Jag kan tänka mej att rovfåglarna var ungfåglar som kivades om något, kanske var det åkern de flög över.
Hälsningar Lena
Vilken tur att det ordnade sig med datorn! Det där är ju ett spöke! Sen har u en lång rad fina fågelbilder - rättare flyfäbilder eftersom där finns både fjärilar och sländor. Dom lekande ormvråkarna är ju lite häftiga!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2015-08-08 11:30
Tack Björn,
det gick att fotografera både sländor och fjärilar med telet (420 mm) med hyfsad skärpa. Sländorna var stora som småfåglar, så det kan man förstå, men fjärilar tycker jag blir bättre med makro. Vråkarna var roliga att se. Det kan vara bivråk enligt Jan E.
Hälsningar Lena
Hej! Håller med de andra, vad skönt att det löste sig! Puuh! Själv har jag brottats med installationen av Windows 10 på min dator, och det gick väl bra förutom att Edge (webbläsaren, istället för Explorer) bara kunde klickas vidare en gång på t.ex. Fotosidan, sen låste sig sidan..! Inte förrän ikväll läste jag att man efter installation måste via Start/inställningar/Uppdatering och säkerhet, och därefter klicka på 'Aktivera', då funkade plötsligt all! Nu går det också att surfa hur man vill innan plötsliga låsningar! Men om Windows 10 är bättre än 8.1 det vet jag inte än i alla fall..

Fina bilder annars, och visst är det en Skräntärna! Den är lika stor som en Gråtrut.. 2-3 gånger större än en Fisk/Silvertärna och låter för jävligt!

Den sista bilden med rovfåglarna tror jag är två Bivråkar! Men säker är jag inte.. Bivråkar brukar ha förhållandevis klart mindre huvud och näbb i förhållande till övriga kroppen, jämfört med Orm/Fjällvråk och det tycker jag dessa har. Kanske två ungfåglar Bivråk?
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-08-08 11:35
Hej Jan,
windows 10 och jag får rysningar. Jag avskyr uppdateringar som ställer allt på ända när man ska jobba.
Kul att få en till bekräftelse på att det är en skräntärna. Vi hörde dem flera gånger men de flög bara förbi inom lämpligt fotoavstånd ett par gånger och då alltid ensamma, så storleken var svår att greppa. Intressant om det är bivråkar. Jag har nog några bilder där man ser mer av undersidan och jag bedömde utifrån dessa att det kanske var ormvråk (och för att de är vanliga i området). Nu skall jag ta fram dessa bilder och kolla lite noggrannare.
Hälsningar Lena
ehrsa 2015-08-09 12:43
Hej! Igen.
Skräntärnorna är rätt så udda egentligen.. dom bor i skärgården men hämtar sin mat oftast inne i insjöar på 'fastlandet'.. Tvärtom på något vis.. jag har åtminstone aldrig sett Skräntärnor dyka ner i någon 'havsvik', däremot flera gånger i insjöar, och dom dyker säkert från tre gånger högre höjd än Fisk/Silvertärnor brukar göra, ungefär som Fiskgjusar gör.

Håller med om att det är jobbigt med uppdateringar, men i längden är dom nog nödvändiga, tyvärr! Igår krånglade Fotosidan igen, gick inte att klicka sig vidare i menyerna, endast förstasidan fungerade som den skulle.. Idag däremot så fungerar allt som det ska! Andra sajter fungerade dock som dom skulle, så det måste vara något med FS som inte är riktigt kompatibelt.. jag har skrivit till dom om det hela, får se om det fortsätter att fungera nu..? Irriterande är det dock! Tror fortfarande starkt på att det är Bivråkar du har i sista bilden! Själv så hade jag en tidigare i försomras i denna blogg: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/erstaviksskogarna-bortom-hellas.htm#comments
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-08-10 08:33
Hej Jan,
fåglarna är väldigt lika den som du visar i ditt inlägg när jag ser på dem från andra vinklar och underifrån.
Hälsningar Lena
Glad jag blev att det ordnade sig för dig.
Grattis till de duktiga killarna som hjälpte dig.
Det blir säkert som ett stort tomrum inom oss alla som tycker om våra bilder.
Många har ett stort värde för framtiden.
Nu har du haft härliga timmar igen bland dina fåglar.
Mysigt som alltid få se.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-08-08 11:39
Tack Gun-Inger,
det var en kille som fixade in dator, min sambo. han är också min "lokala IT-support". Jag hade även en extern backup som vi förvarar på annan plats, men alla bilder från vår och sommar hade gått förlorade för den var inte uppdaterad sedan i mars. Jag belönade mej med ett par timmar hos "fåglarna" efter pärsen med datorn fast jag egentligen skulle ha gjort annat.
Hälsningar Lena
Gun-Inger Arvidsson 2015-08-08 13:00
Du får ha som vana alltid slänga in dina bilder i mapp varje gång du tagit nya bilder.
Jag kopierar så alltid så till min externa sedan
behåller jag bilderna i en arbetsmapp på skärmen tills jag inte vill
ha dessa bilder till något då kastar jag "ut dem i luften".

Om det inte är bilder av människor om samtiden för framtiden så får
du ut i naturen igen ---en del har du här på fotosidan.

Lägg detta bakom dig nu och ta nya tag det vet jag du kan.
Kramis på dig
gia
Gott att det ordnade sig med datorn och back-upp!! Vet av egen bitter erfarenhet hur tufft det kan vara och att också förlora väldigt mycket av sina data (bilder!) vilket är värsta scenariot :-(
Har också back-upp vi moln till olika platser numera men det gäller att komma ihåg att kontrollera hur ofta och att det fungerar. Är glad att läsa att det löste sig för dig :-D
Ser ut som en fin dag med fjärilarna och ängssmygarna och även de lekfulla ormvråkarna!
Upplevelsen är lika värdefull oavsett om man får en bild eller inte - en bra bild blir liksom bara "grädden på moset"! Och du har tagit många fina bilder som jag sett i din blogg :-)

Hälsningar/Kirsten
Svar från Lena Holm 2015-08-08 11:43
Tack Kirsten,
vi har en extern backup på annan plats men den var inte uppdaterad sedan mars så en del bilder hade gått förlorade. Efter datorhaveriet belönade jag mej själv med ett par timmars lugn och ro med fåglar och andra flygfän. Det var flera fina upplevelser som inte blev bilder t ex fiskgjusens jakt, men det gjorde inte så mycket denna morgon. Jag bryr mej inte heller så mycket om elledningarna på vråkbilderna denna gång, det var mest kul att få se dem.
Hälsningar Lena
När datorn inte funkar, då leker inte livet. Skönt att det ordnade sig.
Jag måste tänka på Ansel Adams som berättade i sin bok att det plötsligt brann i hans arkiv som han hade i Yosemite och 1/3 av hans negativ brann upp.
Det fanns haverier på den analoga tiden också!

Skräntärna är världens största tärna med tjock, kilformad lackröd näbb, ofta med liten gul och mörk teckning i spetsen. Fågeln är måslik på håll, men flykten är rak och avslappnad, med djupa, långsamma vingslag. Stjärten är vit och kort.
Detta står i min fågelbok :-)

Förresten, berättar gärna om Ditt gömsle!
Mvh
Wolfgang
Svar från Lena Holm 2015-08-08 11:52
Tack Wolfgang,
jag jobbade en del i mörkrum när jag var doktorand och visst hände det att man sabbade en rulle. Då var det bara att gå tillbaka till mikroskopet och börja om och hoppas att det man fotograferat fortfarande fanns kvar och gick att hitta.
Jan har bekräftat att det är en skräntärna och vi hörde dem flera gånger, dock flög de bara förbi vid ett par tillfällen och alltid ensamma så storleken var svår att avgöra. Visst såg den stor ut men i jämförelse med vad? Gömslet denna gång är ett stort fint timrat ställe som man byggt vid Hjälstaviken för några år sedan. Hjälstaviken är nog en av Upplands mest kända fågellokaler och har haft torn etc väldigt länge. Gömslet är ljusmässigt bäst på förmiddagen. Man kan gå till gömslet via spänger som går genom vass där man ibland kan se skäggmes. Det är en mysig promenad även om skäggmesen inte visar sig.
Hälsningar Lena
Häftiga bilder. Tråkigt med datorn men skönt att det verkat ha ordnat sig, det är en ständig mardröm - bilderna som vi har är ju så viktiga.

Ha det//GöranR
Svar från Lena Holm 2015-08-08 11:52
Tack Göran,
det fixade sig tack och lov och jag kunde dra ut ett par timmar och njuta av sommaren.
Hälsningar Lena
Inte kul med datorkrångel och haveri, men tur att det fanns hjälp att tillgå.
Fåglarna där då du gjorde årets parkering ser nästan ut som om den ena rider på ryggen på den andra.
Häftig bild och även de andra fågelbilderna är kul att få se.
Svar från Lena Holm 2015-08-10 08:35
Tack Margareta,
de visade upp en hel serie med fina poser mellan trådarna men de flyttade sig hela tiden längre bort från mej och det var inte så stor ide att fortsätta ta bilder. De skrek också en hel del. Passerande bilar funderade säkert på vad jag tittade på och om jag skulle få ut min bil på vägen igen.
Hälsningar Lena
Gott att det löste sig med backupo:er och dator. Sådant trassel vill man inte ha och när det sker vill man minimera förlusterna så klart. Själv har jag både backup hemma, borta och i molnen. Nojjigt, ja kanske, men vill inte förlora minnen och bilder.
Jag tyckte faktiskt att bilderna med ledningarna på rovfåglarna blev riktigt bra. De hade varit ganska tama utan ledningarna då himlen verkade vara ganska "platt". Nu tillför dom linjer och skapar konst. Snyggt!
Ha det bra!
//Micke
Svar från Lena Holm 2015-08-10 08:38
Tack Mikael,
en back up extra skadar aldrig, man vet aldrig vad som kan hända. Jag tyckte ledningarna var lite roliga också och det är kul att du nämner det. Rovfåglar mot blå himmel blir sällan spännande men den här gången var det två stycken och det är sällan jag får se det.
Hälsningar Lena
Oh, törs inte tänka tanken om något skulle hända min dator, svårt med hjälp i min omkrets. Är på väg att köpa en ny men tycker det är så jobbigt !
Tur att det ordande sig för dig !
En skön blandning bilder, sländan var häftig !
Lena vill åka dit igen, men vi får se hur det blir med tid.
På väg att flytta mamma till ett äldreboende, det kräver en del tid och så har vi ju fortfarande våra utställningbilder vid Wij i Ockelbo. Där avslutas det med skördefest den 6 sept och då brukar det vara jättemycket folk.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2015-08-10 08:45
Tack Ing-Marie,
det är mer aktivitet så här på sensommaren och det passerar enormt mycket gäss och tranor. Då ska man helst stå i tornet på kvällen. Har dock inte sett någon skäggmes men andra har gjort det. Jag brukar kolla Artportalen och det rapporteras där med jämna mellanrum. Två tjejer jag mötte i gömslet hade också sett skäggmes men bara som hastigast.
Köpa ny dator är jättejobbigt, även om jag har bra hjälp hemma så avskyr jag programuppdateringar som krånglar till det när man ska jobba. En programuppdatering på kameran gjorde dock att jag fick autofocus med 2 x extender på mitt 300 mm så allt är väl inte av ondo. Den är ju inte så snabb och bländare 8 är inte alltid optimalt, men en och annan sittande fågel ska man väl kunna fånga.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg