B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ett halvt kilo solmogen Brandywine

Några av er blir kanske besvikna nu men Brandywine är en tomatsort. I går skördade vi vår första på flera år och den vägde 560 g. Innan vi bytte växthus var det svårt att få dem att mogna under vår korta sommar.

 

Tomaten innehåller ganska lite frön och skivad blir den en matig tomatsallad med lite rödlök, god olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar. Det gröna i bakgrunden är färska sockerärtor och en kvist persilja.

Årets första bifftomat räckte till två middagar.  I kväll blev den ett perfekt tillbehör till torskrygg med smörstekta kantareller, färskpotatis och några gröna blad.

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-07-14 19:51 | Läst 3135 ggr. | Permalink
Du är duktig, ser härligt ut! Må fint, LO
Svar från Lena Holm 2015-07-15 15:24
Tack LO,
det är inte så svårt när man har bra råvaror.
Hälsningar Lena
Mmmm ser både gott ut och till torskrygg, mums!
Njut av skörden!
Svar från Lena Holm 2015-07-15 15:25
Tack Ewa,
vi njuter varje dag nu.
Hälsningar Lena
Det var ingen dålig tomat det! =) Ett år odlade jag en tomatsort som hette Hundreds of Thousand där tomaterna var lite mindre än puttekulor och de allra godaste jag ätit i hela mitt liv. Det blev helt sjukt många tomater på varje planta...
Men den drack så mycket vatten, trots enorm självbevattningskruka, så vi kunde knappt åka iväg nån stans, så odlandet av tomater har jag lagt ned denna sommaren.
Här är en länk till sorten om du vill kika.. Det står att den bara blir en meter hög, men det stämmer INTE!! =) Vår blev en bra bit över två meter... =)

http://raravaxter.se/products/4024
Svar från Lena Holm 2015-07-15 15:28
Tack för tipset Heléne,
visst är det gott med egna tomater. Vi har en liten tomatsort som heter Red Canary. Det blir ganska små kompakta plantor med små körsbärstomater som mognar tidigt. De fungerar bra i krukor på uteplatser och altaner skulle jag tro. De blir dock större än vad som anges i beskrivningen men för oss spelat det mindre roll. De behöver inte stöd på höjden som våra andra sorter.
Hälsningar Lena
Då vägde den precis lika mycket som en Panasonic Lumix GH4 (inklusive batteri). Men, ser jättegott ut. Och så mycket godare för att det är egen skörd.
Hälsningar//GöranR
Svar från Lena Holm 2015-07-15 15:29
Tack Göran,
en intressant jämförelse som man nog bara kan få på FS. Den var gudomligt god.
Hälsningar Lena
Det är säkert mycket gott Vi har en tomat vid väggen det har varit så kallt men den mognar säkert Ha en skön kväll : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-07-15 15:30
Tack Gert,
det har varit kallt även hos oss men nu börjar det mogna både i växthuset och ute i landen.
Hälsningar Lena
Åh, nu vet jag vad jag ska äta till kvällsmat. Tack för tipset!
Svar från Lena Holm 2015-07-15 15:31
Varsågod Erik,
hoppas det blev gott!
Hälsningar Lena
Å vad du frestas...har inte hunnit handla, mitt Norrköpingskylskåp är tomt....det får bli en knäckemacka med smör...suck. :)
Hmmmm....jag funderar på om jag kan flytta in hos dig????
Svar från Lena Holm 2015-07-15 15:33
Tack Lena,
knäckebröd är det enda bröd som finns i vårt hus till vardags, men det finns mer än smör i kylen....åtminstone just nu. Dessutom finns de godaste tillbehören i trädgården.
Hälsningar Lena
Ser otroligt gott ut det där, somrigt! Snyggt fotat så det vattnas i munnen:)
Svar från Lena Holm 2015-07-15 15:35
Tack Catharina,
det var oerhört gott och det är ett bra betyg du ger bilderna.
Hälsningar Lena
Hmm, din tomat påminner mig om 'Belgien Blue', men jag inser att liknelsen är dålig:) Ditt bloggande om all god mad får det verkligen att vattnas i munnen.
Svar från Lena Holm 2015-07-15 11:52
Tack Ingemar,
en liknelse med humor som fungerar bra för en agronom. Just denna tomat är nästan dubbelt så stor som de andra tomaterna som är på väg att mogna så lite "störd" är den nog.
Hälsningar Lena
Jösses vilken härlig tomat! Är det något man saknar i Sverige så är det tomater med mycket smak! Som de man köper i t.ex. Grekland eller annat Medelhavsland, såna finns bara inte! De kan se omogna och lite anskrämliga ut men smakar helt gudomligt! Smakade er bjässe fantastiskt bra, eller?
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-07-15 11:49
Tack Jan,
den här tomaten är fantastiskt god och innehåller mycket kött (mindre andel frön). Man kan tro att en tomat som blir så stor också är smaklös men inte denna sort. Den här är dock ovanligt stor. Det är mer normalt med ungefär hälften så stora och då blir det en fin tomatsallad till två personer. Vi har några som är på gång att bli röda.
Hälsningar Lena
Det kanske går att göra vin på den där också. Vi hittade ett gott fruktvin på Orkney, vem vet tomatvin kanske kan funka. ;)
Men i övrigt så var det en pampig tomat. Lite avundsjuk på ditt växthus, med en tomt där djuren anser att ALLT som jag sätter eller planterar bara är till för dem.
Det inte fåglarna och rådjuren tar, det fixar sniglarna och andra småkryp.
Svar från Lena Holm 2015-07-15 14:30
Tack Margareta,
de här tomaterna är så efterlängtade som tomater så vi äter dem alltid färska. Annars kan jag tänka mej att de blir utsökt tomatsås. De är mycket "kött" och lite frön. Om vi får många i slutet av sommaren ska jag prova att göra egen tomatsås.
Jag tror nog att ni skulle kunna ha ett växthus, för det håller djuren ute effektivt, men det behöver en del tillsyn och ni reser ju ganska mycket. Det gäller att prioritera det man känner för mest.
Hälsningar Lena
Wow, vilken bamse !
Lider lite av att jag inte kan vräka i mig massor med röda tomater som förr ( har ju förätit mig så jag får lätt utslag )
Men nu är det full fart i det ekologiska tomathuset här i närheten och hon har underbara gula tomater.
Maten såg verkligen god ut, lite nyttigare än det jag just ätit nu ( chokladglass och bananer ) och klockan närmar sig midnatt. Och då är jag ingen glassmänniska egentligen :-)
ing-marie
Svar från Lena Holm 2015-07-16 08:12
Tack Ing-Marie,
tur att det finns gula tomater i så fall. Jag vet ett par andra som får munsår och ibland utslag av tomater. Vi äter en del glass också, det är ju sommar.
Hälsningar Lena
Önskar att du kunde bo med oss och göra alla dessa fantastiska middagar man får en försmak på här på din blogg. =)
Det vore väl en härlig semester....för mig. Hehe.

//Johanna
Svar från Lena Holm 2015-07-16 08:15
Tack Johanna,
jag undrar vad dina barn skulle tycka? Jag är ganska frikostig med kryddor som t ex chili. Just den här tomaten tror jag dock att de hade gillat.
Hälsningar Lena
Det är ni värda som har fixat detta fina hus för att kunna odla.
Gott gott.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-07-20 16:29
Tack Gun-Inger,
i morgon har jag nog tre till stora fina tomater som går att äta.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg