B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Den småfläckiga rödhajens barnkammare....

...eller "bakom kulisserna på Havets Hus", skulle man också kunna kalla detta inlägg. Jag har aldrig haft förmånen att se en småfläckig rödhaj under ett dyk, men Havets Hus insatser gör att chanserna ökar.  

Redan utanför akvariet i Lysekil ser man spår av deras engagemang för denna art. Det pågår två bevarandeprojekt av hotade arter på akvariet, småfläckig rödhaj och knaggrocka. Här har man dekorerat mingolfbanan med en modell av denna haj.

Vi har under en tid haft gäster från British Columbia och när vi kom till Havets Hus med Andy, som är marinbiolog, blev vi kvar en lång stund på minigolfbanan och de modeller av havsdjur som fanns där.

  

Vi vandrade länge bland de fina akvarierna som Andy var mycket imponerad av. Han har jobbat en stor del av sitt liv på Vancouver Aquarium och har sålunda en del att jämföra med. Framför allt tyckte han att fiskar och andra djur såg mycket fina och välmående ut och det är ju ett gott betyg.

Den småfläckiga rödhajen finns i flera akvarier och sedan 2002 har Havets Hus tillsammans med Havsfiskelaboratoriet (SLU) planterat ut 60 akvarieuppfödda hajar. Den här hajen är fotograferad i "ungdomsakvariet".

Den här vuxna hajen simmar i den stora tanken vid samlingslokalen tillsammans med andra hajar, torskar och en del andra fiskar. Till höger kan man se några ägg som de fäst vid en lina.

Hajarna har inre befruktning, sedan fäster honan äggkapslarna på ett lämpligt underlag med de sinnrika trådarna som finns på kapslarna. Det tar 8-9 månader innan de kläcks.

Hajarna parar sej året om och de verkar trivas på Havets Hus för det blir en hel del befruktade ägg. Betydligt fler än de vi såg i akvarierna skulle det visa sig.

 I presentbutiken började Andy prata med personalen och plötsligt hade han lyckats "bjuda in" oss till småhajarnas barnkammare, eller "bakom kulisserna" där de små hajarna kläcks.

Här sitter äggkapslarna på rad i ett akvarium. Det kalla havsvattnet som pumpas in ger kondens på glaset och en del blänk i bilden.

Den här lilla parveln hade kläckts dagarna innan. En färdig liten haj med fläckar och allt. Hon höll den bara ovanför vattnet i några sekunder, men precis så länge att jag hann få en bild.

Den här hajen var ca 6 månader gammal. De växer långsamt och tillbringar flera år på akvariet innan de kan släppas ut.

Om ni passerar Lysekil kan jag varmt rekommendera Havets Hus, för både unga och gamla. Där kan man se alla de fina djur som vi för möta när vi dyker längst Sveriges och Norges kust och naturligtvis även en del arter som vi inte fått se, som t ex den småfläckiga rödhajen.

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-06-13 11:44 | Läst 3103 ggr. | Permalink
Här har jag inte varit, däremot har jag varit på havslaboratoriet på Tjärnö, också mkt intressant. Kul att se detta också. Hur stor blir den småflickors rödhajen i våra vatten? / Björn T
Svar från Lena Holm 2015-06-13 12:45
Tack Björn,
det är ett mysigt akvarium att går runt i. Den fläckiga hajen blir ca en meter lång i Skandinavien men bara ca 60 cm i Medelhavet.
Hälsningar Lena
Ser ut att vara ett intressant ställe det där havets hus. Får kanske bli en tur mot Lysekil någon gång, fast in till barnkammaren får ju inte vem som helst komma. Gäller att ha rätt sällskap med sig. ;)
Kul att få se.
Svar från Lena Holm 2015-06-13 17:07
Hej Margareta.
om ni inte sett Havets Hus är det nästan ett krav att ni besöker detta akvarium, med tanke på de platser ni besökt runt om i världen. Ni har sett världens finaste akvarier och då tycker jag ni ska jämföra dessa med vad skandinavista vatten har att erbjuda. Det är inte så stort men ett nöje att vandra igenom även om man inte får se barnkammaren.
Hälsningar Lena
Margareta Cortés 2015-06-13 20:23
Vet du va, vad värre är, jag har inte ens varit i Lysekil.
Tråkigt att man ska behöva odla vissa arter för dess fortlevnad, många av just hajar är svårt drabbade pga av människans ovett. Akvarium är intressant att besöka oavsett var, Havets Hus ser intressant ut,har själv varit akvariefisk odlare i många år och tycker om ditt fina inlägg om en hotad art!

Kenneth
Svar från Lena Holm 2015-06-14 08:37
Tack Kenneth,
visst är det tråkigt att man måste odla dem men kanske betyder det att vi kommer att få ha dem kvar i våra vatten. Havets Hus är väl värt ett besök. Jag gillar att de enbart visar djur som finns längs våra egna kuster.
Hälsningar Lena
Fina hajar De små är söta och mycket intressant att de hänger sina ägg på tråd Den småfläckiga rödhajar är så vacker Ha en trevlig kväll : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-06-14 08:39
Tack Gert,
visst är det en vacker liten haj. Jag skulle så gärna vilja se en i verkligheten när jag dyker. Det finns andra arter som har liknande äggkapslar och sådana har vi faktiskt sett när vi dök i engelska kanalen, troligen kom de från en rocka.
Hälsningar Lena
Att det tar 8-9 månader innan de kläcks hade jag aldrig vågat gissa. Hur får de näringen under den tiden, direkt ur vattnet? Så fina de är i det mindre format. Normalt ser man ju bara vuxna hajar på bild och film.
Svar från Lena Holm 2015-06-14 08:42
Hej Ingemar,
de har en gulesäck som jag antar räcker. Ämnesomsättningen är mycket låg och påverkas av temperaturen. I varmare vatten kläcks äggen snabbare. De små hajarna är väldigt fina och helt perfekta. Vi såg små revhajar i Mexiko men de var i alla fall några decimeter långa.
Hälsningar Lena
Ännu ett spännande och informativt inlägg från dig. Tittade länge och väl på första bilden utan att förstå vad den föreställde. Har alltid tyckt, att akvarier är spännande men att de företer likheter med djurparker, dvs trånga utrymmen för instängda djur. Men om syftet är, att bidra till att öka en arts möjligheter att överleva, köper jag det.
Eva
Svar från Lena Holm 2015-06-14 08:51
Tack Eva,
jag håller med om att det finns akvarier där man upplever djurparkskänsla. Dock inte Havets Hus. Kanske är det för att de inte håller några sälar eller andra större djur utan enbart fisk och mindre djur (anemoner, sjöstjärnor, eremitkräftor etc). Jag gillar också idén att de bara visar miljöer och djur som finns längs vår egen kust eftersom jag tror att många inte har en aning om vad som faktiskt finns i havet, och att man kan dumpa skärp och skit hur mycket som helst.
Ibland behövs tyvärr också djurparken för att arter ska överleva och det är ju trist, men visst köper jag också det.
Hälsningar Lena
Det där verkar vara ett intressant ställe att besöka. Tack för ett välgjort reportage i ord och bild! Du har lyckats bra med akvariebilderna, vilket inte alltid är så lätt.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2015-06-14 15:20
Tack Bjarne,
akvariebilder är svårare än att fotografera fiskarna i havet. Med den kamera jag har nu kan jag välja högt ISO och skippa blixt, det är det enda sättet som fungerar för mej. Det är ett ställe väl värt att besöka.
Hälsningar Lena
Hej Lena vad spännande blogg du har här.
Du vet hur intresserad jag är dina dyk och fiskar men även av
akvarium. Jag har inte läst om detta någonstans.
Tänk att de hänger sin avkomma på detta sätt.
Är där inte någon smätter upp det i havet där det är rovfiskar.
Söta små små ni fick se vilket måste varit mysigt för er
som ser dem sedan i avet men för mig med.
Tack för bilder med text.
Ha fin måndag
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-06-15 07:44
Hej Gun-Inger,
det är fler djur i havet som hänger sina ägg så här och en del går kanske åt men det fungerar trots allt. Vi har sett ägg från rocka under ett dyk i Frankrike som hängde i en korall. Jag kan verkligen rekommendera Havets Hus om du har vägarna förbi Lysekil. Där finns allt som vi brukar se när vi dyker och lite till.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg