B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fly me to the moon...

Dagens bild 336, tagen från parkeringen utanför jobbet med 420 mm. Åtminstone månen är dagens... fåglarna är fotograferade på ungefär samma ställe...men inte just idag....

Hälsningar Lena

Inlagt 2014-12-02 19:06 | Läst 2772 ggr. | Permalink
Vackert blev det i alla fall :o)
Mvh Synnöve
Svar från Lena Holm 2014-12-02 20:50
Tack Synnöve,
man måste ju testa sej fram ibland.
Hälsningar Lena
Läcker "sandwich" Lena
Svar från Lena Holm 2014-12-02 20:50
Tack Bengt,
jag har väntat på att de rätta motiven skulle dyka upp för att få testa denna teknik. Dessa var inte optimala men inbjöd ändå till manipulation. Man måste ju prova sej fram lite.
Hälsningar Lena
Det blev en vacker måne Snyggt fotat Ha det gott : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-12-02 20:47
Tack Gert,
månen är vacker och jag tror att den står sig för sej själv, utan fåglarna som jag fixade dit.
Hälsningar Lena
Blev fint, du skulle inte berättat att du fuskat lite, jag gillar det inte riktigt, men du var ju så ärlig att du berättade, må gott, LO
Svar från Lena Holm 2014-12-02 20:44
Tack LO,
jag är väldigt kluven till "fuskandet" och har svårt att lägga ut en bloggbild utan att åtminstone antyda att det är fejk. Jag fick ångest över skatorna som jag la ut för några dagar sedan och inte direkt skrev hur den kommit till. Jag skulle aldrig kunna lägga denna bild i en pool utan att tydligt beskriva vad jag gjort med den.
Hälsningar Lena
Fint och det gjorde mycket med fåglarna i bilden!
Svar från Lena Holm 2014-12-02 20:46
Tack Dan,
kul att du gillar den. jJag håller med men det är också en "fejk-bild" så det gäller att ha lite koll på vad man vill visa med sina bilder.
Hälsningar Lena
Själv är jag den fotograf som vill att man avbildar som det ser ut men måste erkänna att det kan bli väldigt effektfullt när man fotoshopar. Man kan ju uppleva situationen utan att det finns möjligheter att ta bilden och då kan det vara fint att illustrera händelsen så här. Snyggt blev det.
Sten
Svar från Lena Holm 2014-12-02 20:59
Tack Sten,
jag håller med dej till fullo och det är sällan jag gör den här typen av manipulation. Jag skulle heller aldrig lägga ut denna bild i en av poolerna utan att tala om vad jag gjort med den. Du har också helt rätt i att den här situationen har uppstått (fast något tidigare på dagen) under de senaste två veckorna. Unga trutar som passerar i flockar om tre till kanske 30 fåglar, under bedrövliga ljusförhållanden (och när kameran inte varit framme).
Hälsningar Lena
Förstår din tveksamhet men resultatet blev fint. Eg. är det ju heller inget fel i att 'leka' lite om man bara anger det.
Ha det bra!
Eva
Svar från Lena Holm 2014-12-04 21:24
Tack Eva,
när jag ser bilden ett par dagar efteråt är jag förvånad över vad jag fick ihop med tanke på att jag stod på parkeringen utanför jobbet.
Hälsningar Lena
Bra mörkrumsarbete i en spännande och lite mystisk bild.
Svar från Lena Holm 2014-12-04 21:25
Tack Ingemar,
lite mer än traditionellt mörkrumsarbete men det blev ett effektfullt resultat.
Hälsningar Lena
Idag var hjärnan trög
inga rim som dög
bara en stor hög
som sin kos flög
Svar från Lena Holm 2014-12-04 21:26
Tack Jan-Olof,
så funkar hjärnan ibland och jag uppskattar ändå dina rader.
Hälsningar Lena
Aha en macka, härlig stämning i den bilden.
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-12-04 21:27
Tack B-O,
ibland får man bättra på vardagen lite. Att slå ihop två vardagsbilder blev ju rätt bra.
Hälsningar Lena
Så fin bild.
Jag kommer att tänka på : jag vill ha en egen måne
Marianne
Svar från Lena Holm 2014-12-04 21:28
Tack Marianne,
det är en gammal goding som även jag minns.
Hälsningar Lena
Kanonfin, den gillar jag mycket! / Björn T
Kanonfin, den gillar jag mycket!

Blir däremot fundersam när jag ser kommentarerna om fejk eller tom fusk. Under förutsättning att vi inte pratar om dokementation, dokumentära bilder (som tex nyhetsrapportering och djurbilder är former av) förstår jag inte hur bildens tillkomst över huvudtaget ska ha betydelse för hur resultatet bedöms. Att det behövs info om bilderna är manipulerade eller inte i mer allmänna sammanhang som vid bildpublicering här på FS beror ju på att man inte vet vilken kategori fotografen vill att bilden ska tillhöra, men inom - vad ska jag kalla det - konstnärlig fotografi - har jag ingen förståelse för det "kravet", eller att en bild skulle vara sämre för att fotografen använt sin fantasi och kunskap om annat än själva kameran.

Tror att det är få som tror att din bild beskriver något om måsar as such. Kör på, och berätta gärna hur du gjort som info för oss som vill lära oss något, men ha inte ångest ett ögonblick! Ingen kluvenhet heller. Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2014-12-04 21:37
Tack Björn,
för ditt utförliga inlägg och sunda tankar. Jag förstår ditt resonemang och håller med. Att jag känner som jag gör för vissa typer av manipulation bottnar kanske i att det är sällan som jag gör det. Åtminstone så grovt att jag klipper in ett motiv på ett annat.
Vad jag gjorde denna gång var att ta en bild med måsar (eller unga trutar möjligen) som var tagen sent på eftermiddagen. Unikt nog från nästa samma plats som jag tog bilden på månen. Jag tog måsarna i befintlig storlek och ja dem på månbilden och suddade sedan bort den blå himlen utom lite på kanterna, för att ge en effekt av att månen förmådde belysa dem något. Båda bilderna är tagna med höga ISO och ganska brusiga.
Hälsningar Lena
Khalad 2014-12-04 21:53
Jag gjorde några såna där bilder där jag använt två eller tre andra bilder när jag gjorde mina Kulturamakurser och vet att jag tyckte det var väldigt roligt, vet att jag hade en bild på en av fotoassistenterna, en bild på en liten lampa och en bild på rök och utnyttjade dom för att göra en ande i flaskan .Skulle väldigt gärna göra mer sånt men jag lär mig aldrig PS eftersom jag "hela tiden" använder LR som jag upplever ofantligt mkt lättare och som duger för alla vanliga bildbehandlingar, dock inte för sånt här.
Ha det gott!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2014-12-06 20:53
Hej Björn,
jag använder PS i jobbet och håller mej lagom uppdaterad hela tiden även om jag inte kan göra den här typen av bildmanipulation på de bilder jag publicerar i tjänsten. Men jag använde programmet ganska flitigt och det underlättar. Annars tycker jag LR är fantastiskt bra och det fyller egentligen de funktioner jag behöver utom i undantagsfall.
Hälsningar Lena
En makalös bild och fåglarna har du lagt in perfekt.
Svar från Lena Holm 2014-12-04 21:38
Tack Stefan,
det känns som ett mycket hedrande omdöme från dej, med tanke på vad du brukar visar i form av kvälls-, natt- och gryningsbilder.
Hälsningar Lena
Ah tänkte att det var otroligt skickligt att få till det med fåglarna dessutom, men det blev fint hur än bilden kommit till. Går väl in under fotokonst.
Svar från Lena Holm 2014-12-04 21:39
Tack Margareta,
du har rätt, det får gå under konst.
Hälsningar Lena
Vilken ödesmättad bild, men samtidigt väldigt skön! Fåglarna förhöjer bilden mycket, trots det lilla "fusket"!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2014-12-04 21:40
Tack Bjarne,
jag är faktiskt riktigt nöjd med den här bilden med tanke på att den kom till oerhört spontant och fort gick det dessutom. Det var inte särskilt svårt att lägga till måsarna på bilden av månen.
Hälsningar Lena
Stämningsfullt montage! Tycker om känslan den förmedlar och ljuset passar fint in i montaget på de "inklippta" måsarna.Intressant också att läsa diskussion om "fusk".
Eftersom jag både tycker om fotografera och bildbehandla så är ämnet spännande att diskutera. Fusk är kanske inte det ord som bäst beskriver din bild utan snarare montage tycker jag.Förstår inte heller varför värdet i bilden enbart sitter i om den är obehandlad eller inte - det viktiga måste väl ändå vara vad fotografen/bildbehandlaren vill förmedla och vad betraktaren upplever eller hur bilden tolkas?
Rent dokumentära bilder är en helt annan sak naturligtvis och där är kravet på att bilden inte ska vara behandlad högst befogad om trovärdigheten ska bestå!
Bra är också att man som du gör anger när man bildbehandlat eller inte.

Hälsningar/Kirsten
Svar från Lena Holm 2014-12-07 15:11
Hej Kirsten,
kul att du tittar in och tycker till om bildbehandling. Mitt största problem är nog att jag känner mej som en fuskare när jag gör ett montage snarare än att jag utför bildebehandling för att skapa en ny bild (naturligtvis helt utan krav på att visa något dokumentärt). Jag gör det inte så ofta och anger alltid vad jag gjort, det känns i alla fall någorlunda rätt.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg