B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Spara en miljon !!!

En av våra stora kvällstidningar har ibland den rubriken i sin nätupplaga och när man klickar för att få veta hemligheten handlar det bl a om att göra egna matlådor. Läser man lite längre framgår det att det tar ca 70 år att bli miljonär.... Det kan ju kännas nedslående men vi kör ändå den principen och tar ut vinsten på kortare sikt, i form av en extra semesterresa per år. Eftersom SMHI utlovat skitväder i helgen planerade jag att öka på vårt sparande. Så här såg det ut när jag började. I förgrunden är det hackad färsk chili, vitlök och riven ingefära.

Temat var thaimat och min strävan är att åstadkomma lådor som inte kräver att man måste skära till en färsk sallad på morgonen som ett supplement (den orken finns inte). Vi har också medvetet skurit ner vår konsumtion av kött och hälften av lådorna skulle därför bli vegetariska. Så här gott kan det se ut under tillagning, vilket också får bli dagens bild 319. Från en Thaiaffär bör man ha t ex ostronsås, fisksås, sweet chilisås, curry paste och kaffir lime leaves. Alla dessa tillbehör är både billigare och bättre i thaiaffären än på stormarknaden.

Slutresultatet blev 20 matlådor fördelat på tre olika variationer: Kyckling paneng med bambuskott och röd paprika + jasminris, wokade grönsaker i ostronsås mm smaskens + nudlar samt kyckling med wokade grönsaker i sötsursås med ananas + nudlar. Kycklingen är svensk, färsk filé av ett märke som ej tillför saltvatten ( dvs ej ett lågprismärke) och alla grönsaker är färska utom bambuskotten som jag köper i stora burkar i en thaiaffär.  Priset för dessa lådor är 13:50 styck och jag vet precis vad de innehåller ! I helgen ska vi boka en resa till Cayman Island lagom till påsk 2015....

Hälsningar Lena

PS. Om man vill ha kött eller fisk i alla lådor ökar priset med "hårresande" 3-5 kronor beroende på vad man väljer. Då är det naturligtvis svensk färsk kött eller MSC märkt fisk av god kvalité. Den fina principen med thaimat är att det behöver inte vara så mycket...

 

Inlagt 2014-11-15 15:36 | Läst 2450 ggr. | Permalink
Färska grönsker är verkligt fotogena, härliga färger och fin blandning av dem har du gjort. Ser verkligen gott ut.
Asiatisk mat är tyvärr inte det jag gillar böst, kan bero på all färsk koriander de använder. En smak som inte passar mina smaklökar men kagar man själv så går det att variera där.
Bra med hemmalagad mat som inte är överöst med salt för att få någon smak och slakteriprodukter som de tillsatt socker i av samma orsak. Märklig har industrimaten blivit.
Fint att spara till senesterresor dessutom med hemmlagad matlåda. Har själv den stora förmånen att ha kontoret hemma i huset och gå ner i köket på lunch.
En del fixar att bli miljonär lite snabbare än 70 år, tänker på den pokespelande Jacobsson.
Svar från Lena Holm 2014-11-16 15:20
Tack Margareta,
jag tycker koriander är gott men jag vet att det är höst individuellt. Denna gång är det dock inga koriander med för det är svårt att få tag den riktigt goda varianten och jag har ingen egen kruka för tillfället. Jag köper sällan halvfabrikat men jag har ju både tid och intresse för att laga egen mat. Charkuteriprodukterna går bort helt utom i nödfall t ex grillad korv till frusna hungriga dykare.
Somliga spelar poker och lyckas men de flesta förlorar och förlorar och förlorar...Jag tycker det är motbjudande med all spelreklam som förekommer nu eftersom många spelar fast de inte ens har råd. Matlådorna är i all fall vinst varje gång, även om den är liten....
Hälsningar Lena
Lustigt att du nämner att ni dragit ner på köttätandet. Vi har nämligen gjort samma sak. Dels så tror jag inte att det är så nyttigt, dessutom så är det tämligen enkelt och fantasilöst att äta kött. Dina matlådor ser verkligen inbjudande ut, kan man beställa ett gäng och få levererat med posten:) Jag skulle verkligen vilja ta mig till karibien men det är så satans långt. Jag har rest alldeles för mycket i jobbet för att uppskatta långa flygresor.
Svar från Lena Holm 2014-11-16 15:27
Tack Ingemar,
en vuxen person behöver inte mer än ca 60 g protein om dagen (något mer om man tränar) och det är ganska lätt att tillgodose. I västvärlden frossar vi i kött på ett sätt som är helt galet och dessutom blir det lätt lite tråkigt som du skriver. Nu testar vi många nya recept och äter endast kött ett par gånger i veckan. Då blir det älg eller möjligen kyckling. Jag levererar inte lådor med post men om du kommer och hämtar kan vi snacka beställning :-)
Visst är det en lång flygresa men det kan det vara värt.
Hälsningar Lena
Thaimat sporrar mina smaklökar. det vattnas i munnen på mig.
Jag har varit vegetarian i över 10 år, slutat med salt på grund av njurarna och mår
( enligt min läkare ) för bra för mina värden. Dessutom har mina värden sjunkit, vilket inte ska kunna ske med det njurfel jag har. Så jag tror verkligen på det här med kosten. Man kan göra mer än man tror med sin hälsa
bara genom att äta rätt.
Kan man sen spara många pengar på att laga själv och ta men sig matlådor, så vinner man ju ännu mer.
Caymanöarna låter inte helt fel.
Marianne
Svar från Lena Holm 2014-11-16 15:30
Tack Marianne,
din livsstil är utan tvekan helt avgörande för hur du mår och du gör uppenbarligen helt rätt. Jag gillar också att veta vad det är i maten jag äter och dessutom blir det billigare. Cayman ser vi fram emot. Det brukar kännas rätt med en resa till sol och värme runt påsk.
Hälsningar Lena
Ambitiöst o duktigt Lena - o det ser väldigt gott o nyttigt ut också, glad helg, LO
Svar från Lena Holm 2014-11-16 15:31
Tack LO,
just detta är något som jag alltid pysslat med. Men det krävs ett visst intresse.
Hälsningar Lena
Ser mycket gott ut är säkert gott Vi äter mycket grönsaker och fisk lite kött Ha en skön helg :) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-11-16 15:32
Tack Gert,
just thaimat funkar utmärkt med stora mängder grönsaker och endast små mängder kött eller inget alls.
Hälsningar Lena
Fina matlådor du fixat och prismedveten är du också. Dykning på Island förstår jag?
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-11-16 15:33
Tack B-O,
det här har jag alltid pysslat med, även då jag bodde själv. Men det kräver ett visst intresse och en del tid. Cayman Island är inte Island utan Karibien. Men Island har också cool dykning :-)
Hälsningar Lena
Smart ! Och säkert mycket godare än utematen.
Själv är jag lite "yrkesskadad" och är nästan rädd för att äta ute, gör det bara om jag måste.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2014-11-16 15:35
Tack Ing-Marie,
det tar också en massa tid att äta i restaurangen. Då går jag hellre ut en stund och t ex spanar efter trädkrypare. Jag håller dock med dej att jag helst vill veta vad det är jag äter.
Hälsningar Lena
Kan inte bli bättre: Gott, nyttigt och billigt!
Tre i ett slag.
Nästan som det där kinderägget, som jag hört om i reklamen, fast precis tvärtom. Det är nog varken det ena eller det andra. Bara tre.
Eva
Svar från Lena Holm 2014-11-17 19:24
Tack Eva,
det var en intressant jämförelse.
Hälsningar Lena
Vackra och färggranna bilder.
Det där låter både listigt och trevligt, jag önskar att jag kunde göra som dig, men när man åker runt på möte mest hela dagarna så är det svårt. Jag blir nog tyvärr ingen miljonär på det där sättet.
Svar från Lena Holm 2014-11-17 19:26
Tack Stefan,
jag förstår precis de som inte får ihop matlådor, om det så är jobbet eller barn som ska hämtas räcker inte tiden till. Jag har egentligen bara tid (och lust) att göra detta på helgen men det räcker för det mesta till oss två.
Hälsningar Lena
Åh vad inspirerande fina matbilder du bjuder på ! Attt presentera mat på ett läckert sätt kräver tanke, och teknik. Du lyckas alldeles strålande och kul att läsa att så många hakar på trenden att minska på köttet till förmån för grönsakerna. Det ger inte bara bättre hälsa, renare samvete men också en större smakupplevelse då man måste bli mer kreativ i köket.
Väldigt fiffigt att göra ett storkok så som du presenterar det och perfekt att ta fram när orken eller tiden tryter. Tack för idén!

Hälsningar/Kirsten
Svar från Lena Holm 2014-11-17 19:29
Tack Kirsten,
jag var vegetarian för många års sedan och nu kommer några av de gamla recepten fram igen. Jag uppskattar fortfarande en bit gott kött men det behöver inte vara så ofta och grönsaker blir jag nog aldrig less på. Det är inte så svårt att presentera mat på bild med en stor laddning vackra grönsaker. Kul att du blir inspirerad, det bjuder jag på.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg