B. LOGGBOKEN
Pilfinkarnas frukostkiv
När vi slår oss ner vid köksbordet för att äta frukost finns det först inte en enda pilfink i trädgården. Men det dröjer inte länge förrän de börjar anlända....Ett helt gäng tar plats och fyller snabbt varje sittplats i favoritautomaten.
De mellanlandar i häcken som man kan se i bakgrunden och sedan börjar kivandet om sittplatser kring "frukostbordet". Det finns två andra automater och ett jordnötsblock men det är just den här automaten de ska sitta i.
En del bestämmer sej bara för att landa trots att det är upptaget...
Andra sätter sej i närheten och inväntar ett tillfälle. Trots att alla fåglar är vuxna verkar det finns någon form av rangordning i gänget.
Det blev mängder med roliga bilder på kivande fåglar men eftersom de är ganska brusiga och inte helt skarpa väljer jag att visa dem i collageform. Jag tycker också att det är kul att visa bildserier som hör ihop dvs bilderna i collagen är tagna med hög hastighet i tät följd.
Dagens bild 312: En anfallstaktik är att landa med klorna på ryggen på den fågel vars plats man vill ha.
Samma taktik denna gång men det lyckades inte lika bra.
En annan taktik är att slå sej ner på samma plats och helt enkelt försöka se stor och kaxig ut.
Plötsligt har pilfinkarna ätit klart och då försvinner alla på en gång. Det dröjer dock inte alltför länge innan de är tillbaka för en "second breakfast" eller möjligen en tredje...
Hälsningar Lena
Du verkar ha både rena och släta fönster som kan fota genom dem.
Här skulle det inte bli några bilder alls, vårt hus är från 30-talet och fönsterna är rejält vågiga.
Vet du om det är fler av dina fåglar som gillar viltfröblandningen, fåglarna här brukar rensa ut alla frön utom solrosfrön och slänga ner på marken. Det gillar visserligen rådjuren men så var det inte tänkt.
det verkar vara pilpinkarna som är mest förtjusta över viltfröblandningen. Jag har fotograferat åtskilliga fåglar genom treglasfönstren I köket utan problem. Det blir dock bättre ljus att stå ute.
HÄlsningar Lena
ser fram emot att få se vilka besökare du får I dina automater.
Hälsningar Lena
Du skrev vuxna fåglarna. Både unga och vuxna pilfinkar ser likadana ut. När de unga fåglarna ruggat(bytt fjädrar) bort sina dunfjädrar ser de lika ut som de gamla. Detta händer redan under sommaren.
Daniel
och tack för informationen. Jag misstänkte att det fanns årsungar med. Lite oerfarna ungdomar.
Hälsningar Lena
för några år sedan hade vi inga pilfinkar. Nu har vi mängder av dem och visst är det kul med liv och rörelse.
Hälsningar Lena
Ha de gott
//B-O
ja de gillar att trängas och kivas en del. Min sambo fyller på frö flera gånger I veckan. Det går åt massor.
Hälsningar Lena
Har du något lätt sätt att skapa dina diptyker/triptyker utan Photoshop, som du vill dela med dig av? Jag använder en gammal variant av Lightroom och hade hittat ett sätt sätta ihop flera bilder men minns nu inte hur. Att bara lägga bilderna bredvid varandra, vilket jag försökte i ett inlägg blev inte alls bra.
Eva
vi har haft automaterna uppe rätt länge trots att det ännu inte varit så kallt. De finns nog en del mat I skogen fortfarande men med alla oerfarna ungfåglar så kan de få lite extra mat hos oss. Dessutom är vi först I kvarteret och då får man många olika arter som tittar förbi och lär sej hitta till oss.
Jag använder Lightroom att framkalla bilder med men gör allt annat i Photoshop. Jag har haft PS sedan "tidernas begynnelse" eftersom jag även använder det I tjänsten. Det betyder också att jag inte behärskar något annat program. Det finns säkert både enklare och billigare om man bara vill lägga ihop bilder.
Hälsningar Lena
det blir lite skräpigt där de håller till men även andra fåglar skvätter ut frön så det får man ta. Rådjuren kommer förbi och slickar stenarna ibland.
Hälsningar Lena
det var dåligt med ljus och trots ISO 1600 blev det inte så korta tider. De suddiga vingarna fungerar rätt bra på en del bilder.
Hälsningar Lena
för några år sedan hade vi inga pilfinkar I trädgården. Nu har vi ett helt gang så de lär komma fler blider på dem.
Hälsningar Lena