B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Det såg lovande ut ...

....på väg till bussen i morse, då jag tog dagens bild 307. Sedan blev det bara grått och regn. Jag återvänder därför till Hamburgsund och Väderöarna. Under vatten gör det inget om det regnar.

På väg ut med dykbåten på söndag morgon är det inte direkt strålande väder men det regnar i alla fall inte. En och annan fiskare är också på väg ut.

Kråkan fiskar inte men har börjat fundera på en motorbåt mera för nöjes skull...

Dessa två kompisar vill fortfarande helst att någon annan ska fiska åt dem...

Resan ut till Väderöarna blir gungig och det stänker så mycket saltvatten att landkameran åker ner i väskan. Väl i vattnet är det dock lugnt och stilla. Sjöhararna väntade på oss...

Krabban som i normala fall är extremt väl kamouflerad gör misstaget att krypa in bland de röda hornkorallerna. Här fungerade inte kamouflaget.

 En tejstefisk rör sej försiktigt längs en väg med bl a sjöpungar.

 En röd solstjärna går inte att motstå...

 ...inte anemonen heller.

 Mot slutet av andra dyket stöter vi på en Mulle (Mullus surmuletus). Det är en fisk som vi endast sett några fåtal gånger men ibland har man lite tur. Fisken har en skäggtöm under hakan men den syns inte på denna bild. Så var denna helg slut och bara en lång bilresa återstod.

En ny vecka har startat...

Hälsningar Lena

Inlagt 2014-11-03 17:54 | Läst 4257 ggr. | Permalink
Helt magiska bilder från en för mig okänd värld (nästan). Vilka färger och former :) /Frode
Svar från Lena Holm 2014-11-03 18:45
Tack Frode,
t o m vår svenska kust har en del praktfulla djur att visa upp.
Hälsningar Lena
Fantastiskt vilken färgprakt det finns under vattnet. Man kunde tro att det inte behövdes.
Sten
Svar från Lena Holm 2014-11-03 20:33
Tack Sten,
färgerna framträder bra då jag har extra ljus med mej ner (blixt). Det ser inte ut så här om man inte har en stark lampa.
Hälsningar Lena
Härliga bilder under vatten.
Anemonen skulle kunna vara en blomma i vardagsrumsfönstret
Marianne
Svar från Lena Holm 2014-11-03 20:35
Tack Marianne,
du skulle nog kunna göra helt underbara tavlor med motiven som finns under vatten. Tänk vilket kreativt möte det skulle kunna vara om det var lätt att ordna :-)
Hälsningar Lena
Helt fantastiskt fina bilder och vad vackra färger i djupet Jag gillar sista bilden för den fisken ser så snäll ut Ha en skön kväll : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-11-03 20:41
Tack Gert,
Mullefisken ser snäll ut och den är dessutom ganska fredlig och liten. Det finns mycket vackert där nere att njuta av.
Hälsningar Lena
Vilken fantastisk värld vattenriket bjuder på! Den röda solstjärnan och anemonen helt underbara! Har bara dykt en gång i mitt liv, på Kreta, men bara med snorkel! Mycket av världen som jag missar inser jag när jag ser dina fina bilder! Ha en fin kväll! Yvonne
Svar från Lena Holm 2014-11-03 20:46
Tack Yvonne,
jag antar att du snorklade på Kreta och det kan absolut ge fina upplevelser på ett relativt enkelt sätt. När man dyker behöver man dock inte oroa sej för att få en massa saltvatten i munnen och man kan slappna av och titta på allt det fina i lugn och ro. Men å andra sidan kräver det mer träning och en kurs etc. Du får gärna titta på mina bilder så länge.....och kanske får du möjlighet att göra ett längre besök under ytan någon gång i framtiden.
Hälsningar Lena
Som vanligt fantastiskt vackra bilder från din värld därnere! / Björn T
Svar från Lena Holm 2014-11-03 20:47
Tack Björn,
jag visar bara det som finns. Vardag på Väderöarna, 5-30 m under ytan, skulle det kunna heta.
Hälsningar Lena
Är det så att det är alltid är vackert väder därnere under ytan kanske? Bilderna är som smycken
Svar från Lena Holm 2014-11-03 20:52
Tack Annelie,
man märker inte så mycket av vad som händer ovan ytan, i synnerhet inte om man använder makro. Det kan spöregna utan att man har en aning. Med vidvinkel är man mer kräsen på siktförhållanden och solsken på ytan kan då ge fina effekter. När man börjar närma sej grunda djup kan man känna av vågorna om de är lite för stora (dyningar). Då gungar man fram och tillbaka och makrofoto blir i stort sett omöjligt. Vågor är värst, och ström, men annars kan man nästan alltid hitta motiv att fotografera med blixt.
Hälsningar Lena
Första bilden är vacker och precis som jag minns inledningen av den här dagen. Sen blev det bara grå grå grå...

Må gott!
Svar från Lena Holm 2014-11-04 18:34
Tack Tommy,
det var så vackert en kort stund.
Hälsningar Lena
Imponerande bilder, så häftigt att det finns så vackra fiskar i våra vatten.
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-11-04 18:35
Tack B-O,
ja, det är inte många som tror en förrän man visar bilder på dem.
Hälsningar Lena
Väldigt fina UV-bilder, fint o roligt att studera! Må gott, LO
Svar från Lena Holm 2014-11-04 18:36
Tack L-O,
det är vad jag fotograferar helst :-)
Hälsningar Lena
Underbara bilder
Alltid kul att få ta del av dina undervattensbilder
Svar från Lena Holm 2014-11-04 18:37
Varsågod Bengt,
nu dröjer det tyvärr ett tag innan det blir några nytagna bilder, men lite från arkivet kanske dyker upp.
Hälsningar Lena
Så fina bilder, naturens eget akvarie. Mullen är förövrigt en utmärkt matfisk och fiskas flitigt i syd Europa börjar bli vanligt förekommande i svenska vatten.
Må gott
/Hans-Åke
Svar från Lena Holm 2014-11-04 18:38
Tack Hans-Åke,
det stod t o m i min artbok att Mulle var en god matfisk. Den här var dock på tok för liten för att ätas.
Hälsningar Lena
Vilka fantastiska varelser det finns under ytan. Den röda solstjärnan var riktigt praktfull. Anemonen var mer avmätt i sina färger men vacker även den. Krabban hade skaffats sig en fin överrock som kamouflage.
Undrar hur det gick med båtköpet för kråkan.
Svar från Lena Holm 2014-11-04 18:40
Tack Margareta,
de röda solstjärnorna är underbart vackra i sina detaljer. Motorbåten låg kvar på sin plats när vi passerade på tillbakavägen :-)
Hälsningar Lena
Sagolika bilder på sagolika väsen du bjuder på, en del ser nästan ut som smycken! Det är så spännande och vackert att få följa med dej på dina fotoresor! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2014-11-05 07:35
Tack Tommy,
det bjuder jag så gärna på.
Hälsningar Lena
Fast jag nog inte skulle vilja följa med ner i djupet i verkligheten, eller kanske just därför, följer jag desto hellre med dig via dina fantastiska bilder ner i din lika fantastiska värld. Eftersom jag inte känner till den, måste jag googla om flera av djuren för att lära mig mer om dem. Sjöharen, som visade sig vara en snäcka utan skal, drog omedelbart till sig mitt intresse. Bilden av krabban bland korallerna är min bildfavorit men alla har något att ge mig.
Jag är förstås mäkta imponerad över att det överhuvudtaget går att fotografera i vattnet och förstås över dina bilders kvalitet. Spännande att läsa om hur du tar bilderna och jag blir lite nyfiken på utrustning mm. Men det har du kanske skrivit om innan jag började läsa bloggarna lite mer regelbundet.
Eva
Svar från Lena Holm 2014-11-05 19:33
Hej Eva,
kul att läsa att du söker mer information om djuren. Det gör jag också, hela tiden. Jag har en liten kollektion av sjöharebilder som kommer strax. Bara lite svårt att koppla dessa till en lämplig dagens bild, så det kanske får bli ett separat inlägg.
Utrustning har jag nog skrivit om men lite kort kan jag berätta att det är en Canon 7D med 60 mm makro i detta fall. För vidvinkel använder jag en Tokina 10-17 mm fisheyezoom. Kameran stoppar jag i ett undervattenshus med en flat port för makro, som jag kan byta till en välv port för vidvinkel. Därtill har jag en platta med handtag (som man fäster kameran på) och vikbara armar med två blixtar + ett fokusljus som kan ge 600 lumen. Utan fokusljus klarar inte kamerans autofokus av att ge skarpa bilder.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg