B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ny matgäst

Jobbade hemma idag och snikade åt mej en stund med kameran i köket vid lunchtid. Ljuset var bedrövligt och bilderna är tagna med ISO 1000 eller 1250. Inleder med en porträttserie på nötväckan.

Den sa plötsligt tack och hej men får ändå bli dagens bild 290.

En ny matgäst dök upp idag, en svartmes (eller kanske två....). Vi brukar ha dessa vid matningen sedan något år tillbaka så den är bara "ny för säsongen". De brukar dock dyka upp senare, när det är riktig vinter.  

Svartmesen är en liten tätting som väger 8-10 g, och snabb som attan. Jag behöver öva mer på detta har jag insett. Flygande småfåglar kräver viss teknik och en lunchrast räcker inte. Hoppas på lite sol i morgon.

Hälsningar Lena

   

Inlagt 2014-10-17 17:04 | Läst 2553 ggr. | Permalink
Nötväckan bakifrån blev ju läcker !
Flygbilder är svåra att få bra, men lite lättare blir det ju med bra ljus.
Svartmesen är väl en trevlig besökare. Den har jag aldrig sett vid min matning. Däremot hade jag ett snabbt besök av två stjärtmesar i går som tyvärr försvann lika fort som dom kom. Nu har jag satt upp en "fettklump" med frö i, så får jag se om det kan passa dom.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2014-10-18 14:20
Tack Ing-Marie,
du brukar ju lyckas med en del flygbilder, kul utmaning i alla fall. Svartmesen har vi sett flera gånger idag och vi har mints tre tofsmesar just nu. Stjärmesar var det ett par år sedan vi såg och de är ju underbara. Hoppas du lyckas locka in dem i trädgården.
HÄlsningar Lena
Ja det är höga ISO som gäller nu och en tid framöver, men det får man ta. Ställer dock inte till några problem i dina bilder tycker jag. Jag har en 7D som jag aldrig riktigt begriper mig på när det gäller ISO och brus. Ibland kan jag ha skyhögt ISO och det stör inte alls, men ofta så är han hur känslig som helst för högt ISO, märkligt. Trevliga bilder.
Svar från Lena Holm 2014-10-18 14:23
Hej Ingemar,
jag har ju även en 7D och om jag jämför med min 5D mark III så är ISO egenskaperna rent bedrövliga i 7D. Men jag kan hålla med om att man upplever bruset olika i olika typer av bilder. Stora enfärgade ytor upplevs ofta som mer brusiga är när det är lite blandade färger.
Hälsningar Lena
Bilder bakifrån kan ju bli bra de med. Rumpbilder sa en av fågelfotograferna lite föraktfullt, på den Antarktisresa som jag var på, men du bevisar att även de kan bli bra.
Svar från Lena Holm 2014-10-18 14:24
Tack Margareta,
det samma gäller för fiskar och djur i största allmänhet. Oftast blir det inte bra om de är på väg bort i bilden, men ibland kan det gå ändå och just denna gillade jag.
Hälsingar Lena
Härliga bilder Gillar svartmesen den är så fin och så snabb Vi brukar få besök av svartmes men inte ännu Ha en fin fredags kväll :) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-10-18 14:25
Tack Gert,
svartmesen brukar komma senare till oss också fast nu tror jag att den lärt sej att det finns bra mat här och då spar den sina frön i skogen.
Hälsningar Lena
Man kan ju alltid bli bättre...- men du är väldans bra redan på att fånga fåglar!
Trevlig helg!
Svar från Lena Holm 2014-10-18 14:26
Tack Lena,
de är bra övningsobjekt dessa små tättingar.
Hälsningar Lena
Ja det var lite grått idag, men det fixade du ändå. Fina fågelbilder som vanligt.
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-10-18 14:27
Tack B-O,
jag glömmer ibland bort att jag kan gå upp högt i ISO med den kameran jag har nu. Mulet väder är egentligen inte ett hinder.
Hälsningar Lena
Vi ser många fåglar bilder här på FS och även många bra och vackra. Men bilden nummer 2 är något speciellt och roligt.
Du behöver bara hålla din typ av fotografering och inte nödvändigvis likna de "riktiga" fågelfotografer. Så hade vi aldrig fått en sådan bild att se.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från Lena Holm 2014-10-18 14:31
Tack Erik,
det var väldigt snällt skrivet. Jag håller mej till de små och vanliga fåglarna. De bilder jag gillar de får ni också se.
Hälsningar Lena
Trevligt med "fågelmatningsfåglar" tycker jag! En chans att få se dom på nära håll, det saknar jag. Får se om "Söders fågelbar" drar igång igen snart i Tantolunden, hoppas det!
Mvh!
Svar från Lena Holm 2014-10-18 14:33
Tack Jan,
det är väldigt kul med alla dessa småfåglar i trädgården och vi har dem precis utanför köksfönstret. Det brukar finnas en småfågelmatning vid Råstasjön, längs en stig där det är skyltat tennishall tror jag och även en liten station längs löp/promenadvägen. Solna kanske är långt bort för dej men annars är det ett kul ställe.
Hälsningar Lena
Blev ju hur fint som helst, ja du kan nog lugnt gå upp till 3200 ISO med den kameran utan att gråta. Ha en fin helg, LO
Svar från Lena Holm 2014-10-18 14:35
Tack LO,
jag kan nog öka ISO ytterligare som du skriver och det är något jag glömmer bort ibland. Jag har aldrig haft en kameran som klarat det förut så det är ett djupt rotat beteende att inte göra det.
Hälsningar Lena
Du har lyckats mycket bra! Jag gillar speciellt första kollaget, men även bild nr 290 !
Svar från Lena Holm 2014-10-18 14:36
Tack Wolfgang,
det blir bra när man kommer så pass nära som jag kan göra här.
Hälsningar Lena
Härliga bidler och den på Nötväckan bakifrån var ju hur bra som helst! Inte ofta man ser dom fotograferade från det hållet! Blir dagens favvo! =)
Svar från Lena Holm 2014-10-18 14:37
Tack Heléne,
ja den blev min favorit också. Ibland funkar det även bakifrån.
Hälsningar Lena
Fåglar är kul att fota, men inte helt lätt.
Nötveckan bakifrån är ett bar skott
Marianne
Svar från Lena Holm 2014-10-18 14:38
Tack Marianne,
jag tycker att de små tättingarna är utmärkta övningsobjekt och det är dessutom kul att stå och titta på dem.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg