B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

De ständiga matgästerna

Vi har för närvarande sex arter som är ständiga matgäster i vår trädgård. Talltita (eller entita), nötväcka, och tofsmes är tre av dem.

De vackra och kaxiga blåmesarna är nummer fyra.

Talgoxe naturligtvis....

...och pilfink.  I morse såg vi som hastigast en grönfink så de kanske är på gång att hitta till oss. Under vintern ändras artsammansättningen en del och ibland dyker det upp enstaka rödhakar, stenknäckar, stjärtmesar och domherrar. Svartmesen brukar dyka upp efter jul, kanske är grankottefröna slut då.

I går var ljuset helt magiskt en stund efter frukost och de flesta av dessa bilder är tagna då. Den här hade blivit dagens bild om den varit tagen idag...

Men, det finns ett problem.....ställningen som den stora fågelmataren hänger på har en helt hopplös "utsmyckning". I går skaffade min sambo sålunda hem en drös pinnar och grenar för att arrangera mer naturliga sittplatser åt våra matgäster. Vi märkte direkt att de gillade de extra landningsplatserna som plötsligt fanns runt maten.

Idag skulle jag sålunda fotografera våra fina matgäster igen, på naturliga pinnar, men då var ljuset uruselt.

Det var mörkt och blött,.... men våra matgäster var förstås troget på plats och använde alla nya sittplatser flitigt.

Det blev ändå en bild med en automat som får bli dagens bild 285. Min pappa byggde fågelautomaten som nötväckan gillar och han gick bort 1996. Automaten har genomgått viss renovering genom åren men den är fortfarande med. Många av de lite större småfåglarna gillar den och det är i den här automaten som vi haft de mest udda gästerna (ekorren gillar den också).

 

Hälsningar Lena 

 

Inlagt 2014-10-12 14:43 | Läst 2720 ggr. | Permalink
Hej,
Så härliga fågelbilder. Fint ljus. Vi har bara talgoxe, blåmes, gråsparv och pilfink här i Lund.
Ha en fin söndag
Bob
Svar från Lena Holm 2014-10-12 19:34
Tack Bob,
det var extra fint i går förmiddags. Jag är förvånad att vi inte har gråsparv, för de finns i bostadsområdet, nära vår trädgård. Jag har fotograferat 27 olika arter i trädgården och vi bor i en vanlig villa men har ett litet skogsområde som gränsar till tomten.
Hälsningar Lena
Det ser ut att vara en riktigt bra automat som den far byggt, med tanke på alla fåglar den lockar till sig...snygga bilder som bara den! Hälsningar Sören
Svar från Lena Holm 2014-10-12 19:37
Tack Sören,
pappa var en stillsam pensionär och matade fåglarna hemma i radhuset. Han var en duktig snickare men orkade bara med små projekt de sista åren. Jag tror att ha förstod vad fåglarna ville ha och att automaten dessutom skulle hålla mycket frön, så man inte behövde fylla på så ofta och de aldrig skulle bli utan.
Hälsningar Lena
Underbara fågelbilder där den sista blir favoriten idag! Vilken känsla det är i bilden! =)
Svar från Lena Holm 2014-10-12 19:39
Tack Heléne,
den sista bilden gick hem direkt då jag såg den på datorn. För mej är den en höjdare även om det är en automat den sitter i.
Hälsningar Lena
Visst är det extra fint när ljuset är på topp. Jag har en ställning av virke. Men idag så har jag också släpat hem långa pinnar jag hittat ute i naturen, det ser helt klart lite trevliga ut på bilderna då. Skall också skaffa lite grangris och surra fast med ståltråd. Idag så har det varit skitväder hemma hos mig, sol bara några få stunder. Jag har som max kommit upp i 7-8 olika arter någon vinter, och då räknar jag inte skatorna. Fina bilder Lena.
Svar från Lena Holm 2014-10-13 19:07
Tack Ingemar,
de kommer att gilla de nya pinnarna. Jag har fotograferat 27 arter i trädgården och då räknade jag skator.
Hälsningar Lena
Fina bilder på gästerna.
/ Bengt
Svar från Lena Holm 2014-10-13 19:08
Tack Bengt,
de som poserade i toppen på ställningen dit solen nådde satt perfekt.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på småttingarna!
Den med blåmesen med solbelyst bakgrund är ju helt fantastisk!
/Niklas
Svar från Lena Holm 2014-10-13 19:09
Tack Niklas,
just den blåmesen är riktigt fin även om jag också gillar pilfinken.
Hälsningar Lena
Inga mesiga bilder direkt, trots de mesiga inslagen. Härligt att se. jag som bor mer tättbebyggt ser mest förortsbor flyga omkring
Svar från Lena Holm 2014-10-13 19:10
Tack Jan-Olof,
jag vet inte exakt var du bor men är det inte lite gräsmattor och träd runt omkring. En fågelmatare där skulle genererar gäster.
Hälsningar Lena
janolof 2014-10-13 19:40
Hare (ja, jag vet, det är inte en fågel), kaja, skator och en och annan kråka, men även mindre tättingar förekommer rätt så flitigt . Det har även förekommit råttproblem, så föreningen undanber sig matnimg
Tofsmes har jag tyvärr inte sett vid fåglarnas matbord, däremot de andra! Skulle gärna se Tofsmesen här också! De är så näpna! Utsökt fina bilder på fågelgästerna, alla i fint ljus! Ha en fin kväll! Yvonne
Svar från Lena Holm 2014-10-13 19:10
Tack Yvonne,
jag hade lite tur med ljuset på lördagen.
Hälsningar Lena
Mycket fin samling! Härlig skärpa, snygg oskärpa i bakgrunden!
Svar från Lena Holm 2014-10-13 19:11
Tack Wolfgang,
trots bländare 5,6 blir det rätt fint även i bakgrunden.
Hälsningar Lena
Väldigt många fina fågelporträtt! Ser fram emot när fåglarna kommer mer frekvent på besök. Har inte satt upp fågelmaten än, men ser att det börjar bli dags.
Ha det fint!
Svar från Lena Holm 2014-10-13 19:23
Tack Mikael,
det är nog hög tid att sätta ut lite mat, men det berör väl också på var i landet man bor. De hitta snabbt hem till oss och jag tror inte så många av grannarna börjat mata än.
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder på vinterfåglar Gillar tofsmesen för vi har inte den hos oss Tjusigt fotat Ha en fin kväll : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-10-13 19:23
Tack Gert,
helgen genererade många fina fågelmöten.
Hälsningar Lena
Mycket fina fågelporträtt, perfekt! Hils, LO
Svar från Lena Holm 2014-10-13 19:24
Tack LO,
de poserade nöjt när det fanns mat att tillgå.
Hälsningar Lena
Fina fågelbilder! Tofsmesen är en favorit! Ser man en sån (eller hör) så vet man är rätt så nära en "riktig" skog.. är i alla fal min lilla erfarenhet!
Mvh!
Svar från Lena Holm 2014-10-13 19:25
Tack Jan,
vi har inte så mycket riktig skog i närheten, men en del gamla granar står kvar bakom huset och man kan promenera till lite mer skog så det kanske räcker för tofsmesen.
Hälsningar Lena
Nog var det fint ljus allt och det utnyttjade du väl. Riktigt fina fågelbilder igen.
Vi fyllde på vårt fågelbord igår, så kanske man kan få till någon fågelbild framöver.
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-10-13 19:26
Tack B-O,
det tror jag absolut. Håll utkik och ha lite tålamod.
Hälsningar Lena
Underbart fina fågelbilder, du får mig vilja prova också! Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2014-10-13 19:27
Tack Björn,
fågelmat, pinnar och minst 300 mm samt lite tålamod, men det tror jag du har. Bara att prova.
Hälsningar Lena
Många fina fågelporträtt. Gillar pilfinken men vill igentligen inte rangordna bilderna, dom är lika fin alla. Arterna kan nog variera till antal ganska mycket från år till år. I den skog jag matar fanns för några år sedan mängder med blåmes, i år är det väldigt få. Nötväckan är därimot mycket talrik.
Sten
Svar från Lena Holm 2014-10-13 19:29
Tack Sten,
pilfinken tycker jag är lite speciell på denna bild. Det är nog blicken tror jag. Vi har märkt hur det varierar en del mellan åren och för ett par år sedan hade vi inga pilfinkar. Blåmes och talgoxe har det dock alltid varit gott om.
Hälsningar Lena
Tack för dina fina fågelbilder för det fick mig att agera också, nu har äntligen mina fåglar fått sin mat också. fast de led nog ingen nöd för det är ganska varmt ännu och de har redan mumsat i sig mina äpplen och plommon. Tänk så snälla de var ändå, de sparade två plommon åt oss.
Även ekorrmataren är påfylld, få se om han kommer ihåg hur man lyfte på locket.
Finfina fågelbilder du får vid dina automater.
Svar från Lena Holm 2014-10-13 19:32
Tack Margareta,
men sådan tur för dina småfåglar att du såg dessa bilder, även om jag tror du har rätt i att det inte går någon nöd på dem ännu. Våra ekorrar kom aldrig på hur deras automat fungerade men vi har vänner i Knivsta som hade flera ekorrar som öppnade locket. Snällt att ni fick två plommon, man ska ju ändå inte äta för mycket´....
Hälsningar Lena
Jättefina och många fågelbilder du bjuder på och visst är det roligt att mata dem och se kamperna, finurlighet och flygfärdigheterna kring foderplatsen! Bra idé med naturliga sittpinnar - det blir ju bättre bilder men jag tycker att bilden på nötväckan är fin även om foderautomaten syns - det är ju dokumentärt korrekt ;-)
Tofsmesen är en liten kaxig favorit och din beskrivning på arter stämmer gott med hur det brukar se ut här hemma också.

Hälsningar/Kirsten
Svar från Lena Holm 2014-10-18 15:47
Tack Kirsten,
trevligt att du tittar in här. Jag älskar att stå och titta på småfåglarna i trädgården, både med och utan kamera. Jag har fotograferat 27 arter hittills under de år vi matat dem.
Hälsningar Lena
Fantastiska fågelbilder. Vilken skärpa!!!
Ja jag säger det även om skärpan inte alltid är allt. Men jag tycker nog att det krävs när det gäller såna här bilder.
Stora bilden nr 2 uppifrån är min favorit.
Super!! Detta är något jag är usel på, kommer hit till dina bilder och beundrar istället =)
Kram
Svar från Lena Holm 2014-10-23 21:46
Tack Lena,
kul att du gillar mina fågelbilder. Pilfinken, som du nog menar, är lite av en favorit för mej också. Den tittade på mej precis vid rätt tillfälle.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg