B. LOGGBOKEN
Porcini
"Porcini are one of God's great gifts to Humanity, a mushroom delicate enough to flavor a sauce, yet vigorous enough to stand up to a grilled steak with Barolo." Texten kommer från en italiensk recept och matsida och jag kan bara hålla med.
Kantareller intar en hög och viktigt plats i mitt kök med karjohansvamp är minst lika viktig. Till höger på denna bild är det rensad karljohansvamp som efter tillagning gav 2,8 kg i fina små 200 g paket att stoppa i frysen. Dagens kantarellskörd gav 750 g för frysförvaring efter en middag med älgentrecote och svampsås.
I Italien är karljohansvamp (porcini) en delikatess och används både på fina pizzor , i ristotto och en mängd andra recept. Jag använder gärna denna svamp i fiskrätter, till vegetariska pastarätter och till risotto. Karljohansvamp kommer bara vissa år och då finns de i massor. Just nu finns de i överflöd runt Uppsala och Märsta. Jag har inte sett så här mycket karljohansvamp på flera år och vi fyller på förråden. Skogen har mycket gott att bjuda på och den får även bli dagens bild 229.
Hälsningar Lena
Det gäller att samla nu när godsakerna finns och jag ser att du har tryggat vintern.
jag har två dagar kvar på semestern och det blir skogsturer båda dagarna tror jag, fast det regnar just nu...
Hälsningar Lena
det är mumma.
Hälsningar Lena
jag tyvärr inte ramlar över så ofta. Fast ibland hittar jag torkade i butiken och då blir jag glad.
Eva
det går inte att missta Karljohan för något som är giftigt. Det finns olika soppar som liknar varandra men de går alla att äta, dock smakar vissa godare t ex Karljohan. Det brukar finnas svampvandringar på vissa platser, med kunnig guide. Då skulle du lära dej att skilja ut de godaste i alla fall.
Hälsningar Lena
//B-O
just nu finns det ganska mycket kantareller på mina ställen som ligger inne i skog, men på några mer öppna platser har det varit tomt så det varierar nog. De öppna ställena har nog varit för varma och torra trots att det regnat rejält nu. Jag tycker absolut att du ska ta en tur och kolla.
Hälsningar Lena
jag älskar svamp men rå vet jag inte om jag skulle äta den. De är de små knubbiga karljohansvamparna som är roligast att hitta.
Hälsningar Lena
vi har en extra frys i garaget. Där hamnar svampen och bären.
Hälsningar Lena
Hörde för ett tag sedan, att vi faktiskt exporterar dessa till Italien.... Och en risotto på detta.... mmmmmmm ;)
Bra att du har det Gott, Lena!! //Peter
jag har precis plockat en full korg med kantareller, men nu blir det inga mer svampinlägg på ett tag.
Hälsningar Lena
det känns mest som "masshamstring" när man kommer hem med så mycket svamp. Men det blir till många goda middagar.
Hälsningar Lena
det är du värd du har själv plockat dessa.
Ha nu bra fortsättning på semestern
Gun-Inger
här har det regnat sedan i går men nu kanske jag kan ge mig ut i trädgården.
ja det här behövdes faktiskt för det började bli ganska tomt på svamphyllan i frysen och förra året hittade vi nästan inte en enda svamp.
Hälsningar Lena
Ha det fint!
trevligt när ens matbilder har den effekten.
Hälsningar Lena
Nu är det dags om man vill ha karljohan, de blir snabbt helt förvuxna. Det blir nog en tur till i helgen. Jag kan inte låta bli...
Hälsningar Lena