B. LOGGBOKEN
Fiskarna runt Strömsholmen
Man ser ju även en del fisk runt Strömsholmen- Vi ser betydligt fler arter än de som dras upp på fisketurerna. Blågyltan har vi sett på nästan varje dyk. Här är det hannen, som också kallas blåstråle, på första bilden. De finns även på svenska västkusten och är ingen nyhet för oss, men vacker är den i alla fall.
De kaxiga snultrorna är inte heller en ny fisk för oss men svår att motstå när den poserar med vidöppet gap.
Torsk har jag visat tidigare men de är så fina så här kommer en till. Sej, lyrtorsk och långa är andra arter som vi sett.
En ovanlig art för oss är ål. Den här ålen bodde under kajen. De gillat lite mer ruffiga miljöer. Vi såg även breiflabb (marulk) och knaggrocka, som jag har jag presenterat i ett tidigare inlägg.
Hela vårt sista dyk ägnade vi åt att spana på plattfiskar. Det finns ett antal olika arter utanför kajen vid dykcentret. De är både nyfikna och rätt kaxiga fiskar. Här är det två stycken som framför ett stycke ur plattfiskbaletten.
Fredrik möter en stor rödspätta (tror jag) öga mot öga. Alla platta fiskar med rödorangea prickar är inte rödspättor men jag chansar.
Fredrik hittade en halvdöd mussla och öppnade skalen. Vips var det tre plattfiskar framme och kollade. En krabba var också intresserad. Den får bli dagens bild 226.
Här hugger två plattfiskar för sej av musslan medan den tredje ser ut att tala om för krabban att den inte har något att hämta. Det blev en hel serie roliga bilder kring musselskalet, men också mycket grumsigt i vattnet.
Man kan förstå deras besvikelse när skalet är tomt....De ser antagligen också sig själva i porten till min kamera för bilden är tagen med en fisheye så jag är oerhört nära.
Det var allt för denna gång. I morgon packar vi våra pinaler och åker hem.
Hälsningar Lena
Sten
nu åker vi hem och så dröjer det ett tag till nästa dyk.
Hälsningar Lena
det är nog den färggrannaste fisken vi har i skandinavien.
Hälsningar Lena
det är nog den färggrannaste fisken vi har i skandinavien.
Hälsningar Lena
//B-O
det är sådana här miljöer och djur jag helst vill visa.
Hälsningar Lena
Får låta bli att tänka på det nästa gång jag äter fisk. Fast iof. så har ju kossorna fina ögon också ;-)
ing-marie
plattfiskarna ser så roliga ut och jag kan inte motstå dem heller. De ligger dessutom ofta stilla och tolererar att man kommer nära. Jag kan äta dem ändå.
Hälsningar Lena
men du blir det vanlig vardag snart.
Hälsningar Lena
det blev en bra bild på blåstrålen ffa blev det en bild på en hel fisk, jag brukar ofta kapa stjärten för de är för stora för 60 mm makro, vilket var vad som satt på kameran på morgonens dyk.
Hälsningar Lena
torsk är verkligen en fin fisk och den kan variera en del i färgerna. Ål har jag bara sett en gång förut och då fick jag den inte på bild. Plattfiskarna är roliga att hålla på med för de tar det ofta ganska lugnt på botten och man kan spana på flera individer. Det har ju blivit lite fler bilder är ni fått se så det blir kanske något uppsamlingsinlägg när jag väl är hemma och får se bilderna på en större skärm.
Hälsningar Lena
ja det är en mycket speciell känsla att få sjunka ner under ytan och känna att man har så mycket kontroll att man kan komponera bilder och fotografera. Det ligger några års dykerfarenhet bakom.
Hälsningar Lena
Går det i så fall köpa den någonstans.
Så vacker den är i sin färgprakt.
Härligt få se alla de andra fiskarna och äventyret med musslan.
Ha fin dag på er när ni lämnar dykarvärlden.
###Gun-Inger
jag tror inte blåstrålen är oätlig men den finns inte i fiskdisken för jag tror inte att den fastnar i nät så ofta. Honan har lite mindre färgprakt och är mer rödaktig.
Hälsningar Lena
Han är mycket imponerad av bilderna och intresserad av fiskar.
En gammal flugfiskare som gillar detta med fisk fjäll och vatten.
Sov gott
Gun-Inger
så kul att läsa att din man gillade bilderna. Norge är ett fint land att dyka i men ack så dyrt allting är.
Hälsningar Lena
Ni ser en värld som för oss andra skulle vara okänd om det inte vore för bilder som dina.
många icke dykare blir förvånade över att det finns fiskar som blågylta i Skandinavien. Den är vanlig på svenska västkusten och man kan nog t o m få se den om man snorklar.
Hälsningar Lena
ålen såg inte så glad ut när vi mötte den men när jag tittar på bilderna kan jag hålla med att den ser ut att le. Plattfiskarna var roliga tillsammans med krabborna.
Hälsningar Lena
det finns dock ett fint akvarium för skandinaviska arter och det är Havets hus i Lysekil. Jag använder två blixtar och ett mindre ledljus som fokusljus för att autofokus ska fungera ordentligt. Utan blixtljus eller lampor ser man nästan inga andra färger än grönt och blått om man inte är på väldigt grunda djup. Ju djupare man dyker desto mörkare blir det och blågyltan är tagen på 27 m, därav den mörka bakgrunden.
Hälsningar Lena
kul att du gillar dem.
Hälsningar Lena
Rangordning och revirtänkande även i fiskvärlden.