B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

DB 26 - Strömstaren

Dagens bild 26 tillängar jag strömstaren vid Ulva Kvarn. För de som bor i Uppsala är det nog nästan garanti att få se denna fina lilla vinterbadare vid just Ulva Kvarn.

Eftersom solen tittade fram lite diskret vid lunchtid bestämde vi oss för att ta en tur till Ulva. Staren satt där mitt i strömmen och ett antal fotografer/fågelskådare hade lockats till platsen för att se den dyka.

Jag vill gärna fånga strömstaren "in action" men mina 400 mm känns futtigt när jag står och spanar ut över vattnet.

Men när jag väl är hemma och sitter med mina bilder inser jag att det nog är helt fel tänkt. Ett inlägg med strömstarebilder från Sören gjorde mej än mer övertygad.

Det här är en liten fågel som ska visas i sin rätta miljö, alltså inte för tajt. Jag har beskurit mina bilder från ca 5700 pixlar (längsta sidan) till ca 2500-3000 pixlar. Det går fortfarande att göra en utskrift om jag skulle vilja. Inte en affisch men en mindre tavla.

Om jag hade för avsikt att sälja fågelbilder eller böcker skulle jag antagligen ha bättre optik men nu är det ju bara en hobby. Bilderna räcker gott och väl för att visa Er här i bloggen eller till en fotobok om jag så önskar.

 

Om man dessutom klär sej bra och ger strömstaren lite tid kan den komma väldigt nära. Frode påtalade tålamodets konst i en kommentar och Håkan Ramsén visade i ett inlägg hur mycket tålamod de krävs för att fånga en specifik art i rätt ljus. Tålamod och kunskap om det djur man vill fotografera är nyckeln och den kostar inte mer än din tid. 

Eller så får man helt enkelt fotografera större fåglar. Gräsänderna kämpade också för att komma åt de godsaker som finns i strömmande vatten.

Vackra formationer skapade av strömmande vatten och kalla temperaturer går också bra med 400 mm. Måste faktisk zooma ner till en kortare brännvidd för just denna.

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2014-01-26 18:17 | Läst 2421 ggr. | Permalink
Fin serie Lena, gillar speciellt bilden där staren står på huvudet i strömmen :) En utmaning är att fota strömstaren på litet längre exponeringstid, 1/10 kan vara kul att prova, då blir vattnet mjukt och ibland håller fågeln sig still under exponeringstiden. /Frode
Svar från Lena Holm 2014-01-27 17:32
Tack Frode,
jag försökte få lite actionbilder. Nästa gång ska jag testa längre slutartid, den sitter ju faktiskt still ibland och jag har sett flera lyckade bilder med mjukt vatten.
Hälsningar Lena
Härligt inlägg med både bra bilder och text.
Det är lite ruggigt att se den lille så tufft dyka i det kyliga vattnet. Och inte nog med det, den ser även ut att njuta till fullo :-)
ing-marie
Svar från Lena Holm 2014-01-27 17:33
Tack Ing-Marie,
den ser åtminstone fullkomligt oberörd ut, fast den borde tumla runt i den starka strömmen.
Hälsningar Lena
Så du for till Ulva idag, men det var det väl värt. Jag kanske få ta mig dit framöver och se om man kan få någon stare på bild. Men det verkar vara ett populärt utflyktsmål för många.
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-01-27 17:47
Tack Bert,
det var det värt och strömstaren var på plats. En del andra fotografer var också där. Jag har sett en eller flera strömstarar varje gång jag varit där denna vinter så du blir nog inte besviken.
Hälsningar Lena
Strömstaren är en av dom roligaste att försöka få på bild.
Vilken lite tuffing, det är. Tänk att dyka ner i det isiga vattnet.
Härlig serie och jag håller med dig. De ska visas med miljö runt sig
Marianne
Svar från Lena Holm 2014-01-27 17:49
Tack Marianne,
det går verkligen undan när den dyker och sedan kommer upp igen. De bilder jag lyckats få då den dyker har varit ren tur då jag tagit serier med bilder och den plötsligt bestämt sej för att dyka.
Hälsningar Lena
Jättefin kavalkad där jag gillar dem där vattnet sköljer över staren allra mest! Håller med om att miljön inte ska glömmas bort, framför allt kanske just när det gäller den unika miljön som strömstaren håller till i och som får varje tittare att fundera över om den överhuvudtaget känner någon kyla.
Ha en fin vecka, snart är det fika igen! :-)
ewa
Svar från Lena Holm 2014-01-27 17:52
Tack Ewa,
actionbilder i vattnet är mest tur. Det är också bra att man kan slänga alla misslyckade bilder, de som bara visar några stänk och ingen fågel. Anledningen till att den inte fryser är att den aldrig blir blöt. Fjäderdräkten med underliggande dun är så vattenavvisande att den aldrig blir blöt in på kroppen. Men jag är lika fascinerad som du är.
Hälsningar Lena
Inte lätt o fånga den lille i vattnet, väl kamouflerad också, men en kul serie! Hälsn, LO
Svar från Lena Holm 2014-01-27 17:54
Tack LO,
här prisar man den digitala tekniken och hur lätt det är att slänga alla bilder som inte har någon strömstare med. Många bilder på strömmande vatten blir det nämligen.
Hälsningar Lena
Härlig utflykt :-) och rejäl utdelning blev det också. Kul att se :-) Ha det gott/ Elisabeth
Svar från Lena Holm 2014-01-27 17:55
Tack Elisabeth,
inte så vackert motljus som vid mitt förra besök men den visade upp sej ordentligt.
Hälsningar Lena
Det var mycket fina bilder på strömstaren Har inte sett den i forsen här ännu
Ha en skön vecka Lena :) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-01-27 17:55
Tack Gert,
du får hålla utkik. Det är en riktigt kul liten fågel att stå och titta på.
Hälsningar Lena
Kul att vi hade liknande blogginlägg i dag Lena - jag tycker att dina bilder är kanon som alltid! // Sören
Svar från Lena Holm 2014-01-27 17:57
Tack Sören,
jag tyckte också det var lite kul när jag såg dina bilder och faktum är att varje gång jag fotograferat strömstare har jag upplevt brännvidden som för liten.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg