B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

DB 8 - Skelett

En fotograf som jag träffat på några gånger behövde ett hönsskelett och kom därför på besök till mitt jobb. Skelettet (från 1951), som i normala fall står på mitt rum, har nog aldrig varit i så mycket "rampljus" som idag.

 

Passar också på att visa några bilder från dinosaurieutställningen på Perot Museum of Nature and Science som vi besökte nyligen. Här fick jag testa 16-35 mm.

Naturligtvis fanns där en Tyrannosaurus som visade hela gapet.

Mammuten var det enda stora skelettet som var äkta (de andra var avgjutningar). Mycket imponerande. Det står en bisonoxe i bakgrunden som jämförelse.

Tänk att möta en sådan här under vatten. Belysningen var mycket effektfull i denna monter.

Den här var inte så stor, manshög ungefär. Skallens form visar att den hade den största hjärnan i förhållande till kroppsstorleken av alla dinosaurier. Stora synlober och stora ögonhålor tyder också på att den hade mycket bra syn. Troodon formosus, en smart dino som jagade i mörker (tror man). Den börjar finnas vissa likheter med hönan men det fattas "några generationer". Tänk om man hade fått se ett ställe som detta när man var i "dinosaurieperioden", det hade varit helt enormt.

Hälsningar Lena

Inlagt 2014-01-08 18:12 | Läst 4425 ggr. | Permalink
Spännande inlägg, den näst sista är verkligen fint ljussatt och effektfull! Jag själv missade dinosaurietiden total (satt väl fast i Barbie och prinsessträsket eller nåt) och förundras alltid över hur dinosarna fascinerar barn. Tycker dock att det är intressant nu. Ha det gott!
ewa
Svar från Lena Holm 2014-01-08 18:36
Tack Ewa,
jag hade en intensiv dinosaurietid och slukade böcker om dessa stora djur. Minns tydligt att min systerson hade en lång period då han var fullständigt fascinerad och lärde sej mängder med urtidsdjur på latin. Jag kan nog hålla med om att de fortfarande är lite coola, dessutom upptäcker man nya saker om dem.
Hälsningar Lena
Häftiga skelett och det är svårt att förställa sej hur stora de här djuren måste ha varit även om det finns arter vi känner till som jämförelse!
Väldigt intressant också att skelettdelarna påminner om nu levande djur i betydligt mindre storlekar.
Din höna har väl inte så stor skallform misstänker jag?
Svar från Lena Holm 2014-01-08 18:40
Tack Anne-Sophie,
man använde fåglar som modeller för vissa av de små dinosaurierna i Jurassic Park och det var inte en slump. "Min" höna har inte så stor skalle. Dessutom har den väldigt stora ögon, så stora att de nästan möts i kraniets mitt. Då blir det än mindre plats för annat som behöver finnas i "huvudet".
Hälsningar Lena
Som hönsägare blev jag mest intresserad av hönsskelettet.... skulle kunna bli en spännande bild tillsammans med en levande höna (fast dom är ju inte lika lätta att få att stå still ;-))
Svar från Lena Holm 2014-01-08 20:25
Hej Sirpa,
att jag inte kommit på den tanken. Men så har jag inte fotograferat höns på samma sätt som du gjort heller. Jag har inte höns att tillgå på samma sätt och det är nog tveksamt om de hönsägare jag känner skulle uppskatta att jag lät deras hönor posera med skelettet. VI har en del andra skelett också och besökande hundar brukar tycka att de är intressanta.
Hälsningar Lena
Mycket läckra och färgglada skelett. Spännande att du har hönsskelett på ditt rum, ingår det i jobbet?
//Bert-Ola
Svar från Lena Holm 2014-01-08 20:27
Hej Bert-Ola,
ja, det ingår. Använder det i undervisning ibland, som ett komplement till bilder. Vi har även en struts men den står ute i trapphuset för den är så hög. Man kan göra fina jämförelser mellan flygande och icke flygande fågel med dessa två.
Hälsningar Lena
Vilka jättevackra skelett bild 4 tycker jag är häftig :)) Ha de gott // Gert
Svar från Lena Holm 2014-01-09 06:24
Tack Gert,
mammuten var verkligen häftig. Vi har sett utgrävningar med flera mammutar i en annan del av Texas. Det var enorma djur.
Hälsnigar Lena
Häftigt museum.
Riktigt intressant
Där hade jag gärna tillbringat några timamr
Svar från Lena Holm 2014-01-09 06:28
Tack Bengt,
förutom skeletten fanns en avdelniig om rymden. en om geologi med en stor samling stenar och kristaller (inklusive en enorm guldklimp) och en om biologi. Det var tydligt riktat till en ungre publik men absolut tillräckligt informativt och snyggt gjort för att vandra runt och titta på. Vi var ju egentligen där för utställningen med djuren.
Hälsningar Lena
Häftiga skelett. Jag förstår att du gilla dom.
Så du umgås med en död höna på jobbet?
Tja, varför inte. Vi andra har blommor och kort på våra nära och kära,, hi.hi
Marianne
Svar från Lena Holm 2014-01-09 06:31
Tack Marianne,
jag inser hur det kan uppfattas. Jag har dock en krukväxt som jag fått av några studenter och ett litet mjukisdjur i form av en E.Coli bakterie.
Hälsningar Lena
Spännande läsning o jättefina bilder! Hälsn, LO
Svar från Lena Holm 2014-01-09 18:31
Tack LO,
det var kul att gå runt där och fotografera.
Hälsningar Lena
Mammuten är ju så häftigt stor så att jag tror inte ens man skulle blivit rädd om man mött den :-)
ing-marie
Svar från Lena Holm 2014-01-09 18:33
Hej Ing-Marie,
den är verkligen kollossal i storlek.
Hälsningar Lena
Fina bilder med bra ljus, bra utsnitt och 16-35 hjälper till med spänningen.
Svar från Lena Holm 2014-01-11 16:45
Tack Stefan,
jag behövde ju en vidvinkel till mitt FF hus och det fick blir en 16-35. Här fungerade det utmärkt och i dessa miljöer blev resultatet från min kamera överlägsna min sambos mobiltelefon (vi jämför ganska ofta och nyare mobiltelefoner ger ibland riktigt bra bilder).
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg