B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Strandhugg i Alaska

Vid några tillfällen så gick vi iland under vår båtresa i Alaska. Inte på ställen som de stora kryssningsfartygen gick till, utan betydligt mindre orter som t ex Petersburg.

Petersburgh ligger på Mitkof Island, ca 18 mil norr om Ketchikan och har ca 2300 bofasta. Molnen låg lågt över staden och det småregnade när vi kom in i hamnen.

Staden har fått sitt namn från norrmannen Peter Buschmann som byggde en konservfabrik, ett sågverk och flera andra byggnader. Enligt Wikipedia är Petersburg fortfarande en fiskehamn att räkna med och har en fångstvolym som är den 15:e största i USA, som uppgick till ett värde av 101 miljoner dollar 2011.

Runt 1910 bodde nästan enbart skandinaviska immigranter i Petersburg och staden blomstrade som fiskehamn, mycket tack vare den is som man kunde hämta vid glaciären och använda för att kyla fisken med.

Man firar fortfarande 17 maj i denna stad och det norska arvet syns tydligt på flera platser.

Den här gatan kändes kanske mindre inspirerad av Norge. Det skulle även behöva målas här och där.

Under spritbutikens regnskydd passade vi på att nyttja lite free wifi. Tvärs över gatan låg deras motsvarighet till Lantmännen.

Att det var lågvatten gjorde att det som var slitet såg ännu mer slitet ut.

En annan kväll åkte vi till ett litet ställe som hette Elfin Cove efter middagen. Det skulle finnas en pub och det var dit vi skulle. På väg in mot den lilla hamnen kom solen plötsligt fram bakom molnen.

Elfin Cove har sex bofasta på vintern och ett tjugotal på sommaren. Andra som kommer dit gör det för att fiska eller bara ligga några dagar med sin båt.

Här kunde man köpa rökt lax. Det fanns ett postkontor (!) med leverans 2 ggr i veckan och en enkel mataffär som var stängd när vi kom. Däremot kom en dam och öppnade souvenirbutiken när vi la till vid bryggan.

 

I byggnaden till höger låg puben där man också kunde köpa hamburgare och mackor. Vi tog en öl och spelade lite biljard men med tre dyk i kroppen var vi redo att åka hem till vår båt klockan tio.

Hälsningar Lena

Inlagt 2013-09-18 20:57 | Läst 2952 ggr. | Permalink
Riktigt fina bilder Lena och man kan nästan känna att man är där lite grann i alla fall!
Svar från Lena Holm 2013-09-19 07:46
Tack Dan,
trevligt att bilderna talar till dej på det sättet.
Hälsningar Lena
Vilka spännande kontraster bilderna visar, sköna landskap blandat med småstadens förfall, sista bilden är makalöst skön!
Svar från Lena Holm 2013-09-19 07:50
Tack Birgitta,
Alaska är en blandning av hisnande vackra landskap, vilda djur och något som liknar avfolkningsbygd (åminstone där kryssningsfartygen inte kan lägga till). Hur vackert det än är måste mn ju leva av något, även på vintern.
Hälsningar Lena
Vilket ställe, dit skulle man själv vilja åka. Härliga kontraster i miljöer på bilderna och kanonfina bilder!
Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2013-09-19 07:53
Tack Mikael,
jag kan varmt rekommendera en resa till Alaska men skippa de stora kryssningsfartygen. Man kan åka med Trans Alaska HIghway (bekväma stora färjor) eller boka en tur på en liten båt. Det finns inte så mycke bilväg utan det är båt eller sjöflygplan som gäller.
Hälsnngar Lena
Har förstorat nu och bläddrat mig igenom de två senaste inläggen och vilka fantastiska bilder du har. Härlig blandning av dyk och bilder från land. Ett sant nöje att följa din blogg.
Svar från Lena Holm 2013-09-19 07:56
Tack Margareta,
Alaska var så vackert och det blev en väldig massa bilder som jag nu försöker göra något av (förutom bloggen). Men det tar en himla tid när man bara har kvällar för sådant pyssel. Verkligen ku at du gillar bilderna för du har ju själv rest så oerhört mycket och sett så många ovanliga platser, samt tagit mängder med fantastiska bilder.
Hälsningar Lena
Mycket intressant o med sköna bilder, väldigt ruffa o annorlunda miljöer - spännande. LO
Svar från Lena Holm 2013-09-19 08:00
Tack LO,
det är nog ganska tufft att leva åretrunt i Alaska och man kan förstå att det finns hus som folk lämnat eller inte förmår underhålla. Dessutom sliter nog väder och vind rätt hårt på husen. Petersburg kan inte heller ta emot några kryssninsfartyg, så de har inte den tillströmningen av tursiter på sommaren.
Hälsningar Lena
Kul läsning och riktigt fina bilder trots vädret - bild 6 med lantmännen och den urhäftiga Pickup:en gillas extra mycket! // Sören
Svar från Lena Holm 2013-09-19 08:06
TacK Sören,
Petersburg var rätt intressant att besöka och regnet gav lite av stämningen. Det fans ett par små affärer riktade till turister, annars var det bara mest sånt vanliga människor behöver + en massa "äkta vildmarksanpassning". De fyrhjuldriva jeeparna fick nog göra sitt i denna stad och fiskebåtarna var inte lyxiga direkt.
Hälsningar Lena
Fint reportage och som vanligt fina bilder. Ha det gott //Mats
Svar från Lena Holm 2013-09-19 08:07
Tack Mats,
kul att du lämnar ett avtryck.
Hälsningar Lena
101 miljoner dollar, det är inte lite det!
Finfina bilder precis som vanligt!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg