B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

ALASKA SALMON

 

Redan första dagen i Alaska fick vi se stora laxar som hoppade ovanför ytan. Oerhört svårt att fånga på bild. Det blev mest plaskbilder. Men när ansamlingen av lax blev tillräckligt stor gick det att fånga dessa fiskar i luften. Alla de mörka trekanterna på ytan är laxfenor, så ni kan ju tänka er hur mycket fisk det var just här.

Laxarna har en häpnadsväckande livscykel som startar i sötvatten (en å eller älv) där de kläcks. De tillbringar ett par år i strömmen och kallas ”smolts” (stirr på svenska tror jag). Därefter genomgår de en förändring för att klara saltvatten och simmar ut i Berings hav och Gulf of Alaska. De följer havsströmmarna till platser med gott om mat och lever så i flera år. När de är mogna kommer de tillbaka till den ström de själva kläcktes i, återgår till ett liv i sötvatten, för att fortplanta sej och sedan dö. De döda laxarna blir näring till livet i strömmen och ffa alla små nykläckta laxyngel.

En dag försökte vi få lite närkontakt med laxar även i vattnet. Vädret var strålande och Swell låg för ankar i en liten bukt.

Precis när vi skulle äta frukost ropade någon ”björn” och pekade mot stranden. Där tassade en mörk nalle som man efter lite dividerande kom fram till antagligen var en ung grizzly.

Nalle gick vidare och hängav sej snart åt bärbuskarna som växte lite högre upp på stranden.

Efter frukost åkte vi, fyra i taget, med den lilla livbåten upp i en grund, smal å som mynnade i bukten. Halvvägs upp i ån var en grotta där vi fick kliva ur båten och börja simma själva med fenor och snorkel. Miljön runt vattendraget var urskog med sagostämning.

Vattnet såg klart ut vid första anblicken, även om det var lite mörkt av de stora träden som skuggade. Tyvärr uppstår besynnerliga visuella effekter när saltvatten blandas med sötvatten vilket gör vattnet grumligt, nästan oljigt ibland. Det fanns gott om laxar men så här såg det ut när vi simmat en bit.

Högre upp i strömmen täcktes den av sten (som en grotta) och det blev betydligt mörkare, men här var också vattnet mycket klarare. Laxarna svepte runt oss och simmade sedan förbi för att fortsätta uppströms. Laxarna på bilden är Pink Salmon, en hona först och sedan en hanne med puckeln på ryggen.

Det här är en hanne av Pink Salmon med den karaktäristiska nosen och puckeln.

En del fiskar var slitna och hade skador på nosen och ryggen. Vi såg även enstaka Sockeye Salmon, som är vackert röda med gröna huvuden. Lyckades dock inte få någon på bild med godtagbar skärpa.

I en grund del av ån stod vattnet lite stilla och där var sikten också någorlunda acceptabel.

Laxarna simmade in här och låg ibland stilla en stund innan de fortsatte.

Vi låg nästan en timme och spanade på laxarna.

Vartefter man tröttnade var det bara att flyta med strömmen ut i bukten.

På väg ut flöt vi igenom grottan där vi tidigare klivit ur livbåten. Där strömmen mynnade stod inte björnen och väntade :-). Däremot kom dykbåten och hämtade upp de som inte ville simma hem för egen maskin.

De stora ansamlingarna med lax drar till sej björn, som ni kanske läst om i andra inlägg här på FS. Örnar samlas också där laxarna finns. Man kan åka på fotosafari för att titta på just detta. Vi var lite sena för att få se det mest spektakulära uppvisningarna ovan ytan, men björnen kom tillbaka på kvällen strax efter middag.

 

Vi såg en hel del örnar men när man hade kameran till hands satt de mest och spanade. Inte så illa det heller förstås.

Hälsningar Lena

Inlagt 2013-09-16 18:47 | Läst 6298 ggr. | Permalink
Mycket trevligt med dina fina Alaskabilder Lena och vi njuter vidare på din resa!
Svar från Lena Holm 2013-09-16 19:19
Tack Dan,
du är så välkommen.
Hälsningar Lena
Wooow, vilka möten du fått vara med om !
Ingen tanke på att du kunde fått se en brun nos under ytan :-)
Spännande härliga bilder i vanlig ordning !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-09-16 19:21
Tack Ing-Marie,
om en björn stuckit ner nosen hade det väl varit helt fantastiskt! Jag hade också svurit för jag hade fisheye på kameran och jag hade aldrig kommit tillräckligt nära björnen (på ett säkert sätt).
Hälsningar Lena
Härligt berätta med finfina bilder därtill. Lite avis, där skulle jag vilja varit.
Svar från Lena Holm 2013-09-16 19:35
Tack Bengt,
jag kan varmt rekommendera en resa. Det är nog den häftigaste turen vi gjort.
Hälsningar Lena
Magnifika bilder, precis som alltid! =) Jag upphör aldrig att förvånas över din entusiasm! =)
Ha en toppenkväll!
Svar från Lena Holm 2013-09-16 19:57
Stort tack Heléne !
för det omdömmet (från en av de mest kreativa och entusiastiska bloggarna här på FS :-)
Hälsningar Lena
Verkligen intressant och lärorikt
Samt fina bilder
Svar från Lena Holm 2013-09-17 19:16
Tack Bengt,
naturen har mycket att bjuda.
Hälsningar Lena
Härliga bilder du visar från er resa. Jag känner att jag får vara delaktig i nåt som jag annars inte skulle kunna få se.
Tack Lena
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-09-17 19:17
Varsågod Marianne,
jag bjuder så gärna.
Hälsningar Lena
Vilken resa Lena - stort tack för att jag får vara med på den och njuta av dina bilder och ditt berättande! // Sören
Svar från Lena Holm 2013-09-17 19:20
Varsågod Sören,
Jag bjuder så gärna.
Hälsningar Lena
Laxar, en björn, en örn, jösses så mycket du fått uppleva på resan!
Det är väldigt vackra omgivningar kring platserna på bilderna, och spännande både över och under vattnet!!
Svar från Lena Holm 2013-09-17 19:21
Tack Anne-Sophie,
vi mötte en björn till och en "porcupine" och lite annat smått och gott innan vi åkte hem.
Hälsningar Lena
De hoppande laxar fick Du ju fint. Även de simmande blev bra, och så örnen förstås!
Svar från Lena Holm 2013-09-17 19:26
Tack Wolfgang,
jag hade många bilder på laxarna, många med bara skvättande vatten.
Hälsningar Lena
Jag skulle läsa alla böcker du skulle skriva, du förtrollar en med dina ord och fantastiska bilder. Blir ju beroende av din blogg ju. =)
Fantastiska människa!
Suveräna bilder. Härligt!!!

//JO
Svar från Lena Holm 2013-09-17 19:27
Tack Johanna,
jag snickrar på en fotobok men så mycket text blir det inte. Det får bli en bok istället för ett fotoalbum.
Hälsningar Lena
Trodde först att det var grunt och stenar som stack upp i den första bilden tills jag läste texten, praktfullt hopp du fångat i bild två.
Vacker bild på Swell med spegling och dimmor.
Det där med att någon ropar "björn" vid frukosten har jag varit med om i Svalbard, fast då vita björnar. Frukostrummet var utrymt på två sekunder och en av passagerarna som var sen till frukost berättade att han blev något förvånat då han kom upp till dukat bord med bredda mackor och allt klar bara för att sleva i sig och inte en endaste människa inom synhåll. Sedan kom han på vad det var som hänt och ryckte åt sig kameran även han. Magiskt ord det där BJÖRN. Fin nalle du fått på bild som lufsar i godan ro där på stranden.
Det där femomenet som du beskriver om vattnet kan man också få se uppe i Arktis då glaciärvattnet blandas med saltvattnet.
Mäktiga fiskar du simmade runt med och att få ett till besök av björnen var väl extra bonus, skönt att det inte var den om väntade på er i alla fall.
Svar från Lena Holm 2013-09-20 20:51
Hej Margareta,
det är så trevligt att läsa dina kommentarer för du har tid att skriva allt det där som man kommer ihåg eller tänker på när man ser andras bilder. Björn på stranden fick oss att springa ut med kameran i hösta hugg men för flera av de som var med, som bor på Vancouver Island eller i Prins Rupert (BC) så är inte dessa björnar något speciellt. Isbjörnar däremot, är väldigt speciellt för alla utom besättningen på den resa ni gjorde. Jag förstår att fenomenet med vatten som blandar sej kan bli påtagligt i Arktis. Det blir faktiskt väldigt uppenbart även i svenska vatten om det regnat mycket och man dyker i t ex Gullmarsfjorden där utbytet av vatten med havet är begränsat.
Hälsningar Lena
Margareta Cortés 2013-09-20 21:04
Har ovanligt mycket tid just nu...fast ganska ofrivilligt är det dock.
Instämmer med Johanna om att läsa dina böcker. Kan man ställa sig på kö...;)
Svar från Lena Holm 2013-09-20 20:56
Hmmm ... om du sponsrar så kanske det kan gå :-). Jag har inte tid eller ork att göra något mer än elektroniska fotoalbum och någon enstaka fotobok av mina bilder. Men det känns smickrande att just Du är villig att ställa dej på kö...
Hälsningar Lena
Bra berättat Lena, jag blir sugen på att åka dit också, fast kanske inte att dyka utan att fota :-) Mvh Mikael
Svar från Lena Holm 2013-09-23 18:54
Tack Mikael,
det tycker jag du ska göra. Vi träffade ett par från Seattle som vunnit en fyradagars björnsafari och sa att det hade varit helt otroligt. Om man väljer rätt tidpunkt kan man verkligen få se mycket av både björn och rovfåglar samt även valar om man åker båt.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg