B. LOGGBOKEN
Skördetiden har börjat...
Det är verkligen en njutning när man kan gå ut i trädgården och plocka alla grönsaker man vill ha till en måltid. Sockerärtor, sallad av olika slag, squash, chili och små röda tomater.
Tomaterna är särskilt efterlängtade och även om vi ätit av dem ett tag, är det inte förrän nu som det går att plocka en hel skål.
Den klockformade chilin Jamaica Bell ger mängder med frukt som vi ätit en längre tid av tack vare en övervintrad planta som gav frukter redan i början av sommaren. Gurkorna är på gång i växthuset, västeråsgurkor som blir till inlagd gurka för hela vintern samt saltgurka till svärfar. Hallonen mognar och röda vinbär, samt äpplen och i år även några kålrabbi. Undrar vad man gör med kålrabbi?
Flugorna trivs i rosorna och i morgon är det måndag igen och fortfarande minst två veckor kvar till en längre ledighet.
Hej så länge
Lena
/Torbjörn
det är tidiga sorter som heter Mei Wei och Chilega. Jag har även Canary Red som är låga kraftiga plantor (typ balkongtomater). De mognade först men det fanns inga röda med i just denna omgång. Jag har insett att körsbärstomater ger bäst utbyte för vårt växthus står lite för skuggigt.
Tack för tipset med kålrabbi, Jag testar gärna nya grönsaker emellanåt.
Hälsningar Lena
ja det man plockat hemma är fantastiskt gott, i synnerhet tomaterna och squashen.
Hälsningar Lena
Bilderna gör mej hungrig också, det ser både gott och krispigt ut!
jag börjar med mina frön tidigt på våren och just tomaterna är det en del pyssel med. Grönsaker är vackra och vi äter ju även med ögonen.
Hälsningar Lena
Man skivar tunt och blandar kålrabbi och potatis.. Salta och peppra litegrann...Ta en liter grädde och hacka ner 1/2 dl färsk timjan i. Sedan tre-fyra lagerblad, samt två krossade vitlöksklyftor, salt, vitlökspeppar, och sedan kokar man ned grädden tills jag tror ca. 6-7 dl återstår, i alla fall tills den blir sådär krämig och god. Häller den över potatisen och kålrabbin och kör den i ugnen på 200 grader i ca 1 timme! Mums Fillibabba!
Ha det gott!
det där lät verkligen gott! Med så mycket grädde är det antagligen svårt att misslyckas. VI brukar även göra gratäng på jordärtskockor (och lite potatis) som blir fantastiskt god.
Hälsningar Lena
de första tomaterna är underbara och att sedan kunna plocka några varje dag fram till oktober (ibland längre) är värt allt pyssel med plantor och frön.
Hälsningar Lena
Hälsningar Lena
Jag satte 6 plantor körsbärstomater i mitt lilla växthus. Nu är dom stora , gröna och snart mogna. Dom konstigaste körsbärstomater jag sett. Måste ha blitt nåt fel
Marianne
det blir inte alltid som man tänkt sej eller som bilden på påsen. Jag har Red Canary som ska vara en bordsplanta för balkonger som ska ge mycket små tomater. Plantorna är på tok för stora för ett bord och tomaterna är minsann stora körsbärsvarianten, men väldigt goda så jag fortsätter med dem.
Hälsningar Lena
ewa
just nu är det bara att skörda frukterna efter allt pyssel som varit och det är extra trevligt när det räcker till ett stilleben eller en hel måltid. Jag skulle odla mer om vi hade plats.
Hälsningar Lena