B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sambo i skrevorna

I klippskrevor samsas en mängd olika djur och vid ett dyk i Hamburgsunds skärgård stötte vi på några av favoriterna.

Den blyga tångsnärtan är ofta väldigt inklämd i någon smal skreva och kikar ut lite försynt när man kommer med kameran. Ibland accepterar den ljuset men oftast kryper den bara djupare in och försvinner i mörkret.

Under detta dyk hittade vi fem tångsnärtor i skrevorna vid Kyrkogårdsön, vilket nog är rekord för oss. Denna fisk finns längs bohusläns kust men är inte särskilt vanlig. Om man vet vad man ska leta efter kan man dock hitta dem ibland.

Den långa smala tejstefisken trivs också här. Till vänster bor en liten plattfisk och det röda till höger är en trollhummer, en vanlig gäst i denna typ av skrevor.

Tejstefisken ger sej ut för att kolla läget när vi passerar.

Den färggranna trolllhummern finns nästan alltid i klippskrevorna, men om man inte har en lampa att lysa med hittar man den inte.

En liten kaxig snultra tycks försvara en del av klipphyllan. Kanske är det någon form av revirstrid för deras parningssäsong äger rum ungefär nu.

De små vackra vita anemonerna växer på klippväggen brevid och jag kan inte motstå att ta en bild av dessa. Åtskilliga dykare har passerat oss men vi är kvar på nästan samma ställe som vi hamnad på när vi klev av båten. Ibland finns det mycket att hitta i de små klippskrevorna bara man tar sej tid att titta efter.

Hälsningar Lena

Inlagt 2013-07-01 16:00 | Läst 3339 ggr. | Permalink
En förtrollad värld! Jag har aldrig hört något om dessa fiskar! Det lönar sig att utforska det lilla i det stora!
Tejstefisken ser ju nästan ut som en moräna. Är den giftig? Och trollhummern gör skäl för sitt namn :-)
Svar från Lena Holm 2013-07-02 08:27
Tack Wolfgang,
visst är det lite av en förtrollad värld som man får göra små korta besök i. Det blir lite extra förtrollningskänsla eftersom man dessutom svävar när man är där. Det här var en klippvägg så vi svävade tyngdlösa i vattnet längs väggen när dessa bilder togs. Tejstefisken är inte giftig och den har inte heller tänder i gapet som en muräna.
Hälsningar Lena
Häftiga bilder som vanligt. Vilken spännande värld du har där nere. Tack för att du bjuder oss badkrukor på dessa läckerheter. :-)

Ha de gott Bert-Ola
Svar från Lena Holm 2013-07-02 08:28
Varsågod Bert-Ola,
jag bjuder så gärna.
Hälsningar Lena
Underbart fascinerande värld du visar
Svar från Lena Holm 2013-07-02 08:29
Tack Bengt,
jag försökte beskriva för Australiensare i går kväll att det finns bra dykning i Sverige och Norge. De tyckte åtminstone att det såg lite coolt ut (i dubbel bemärkelse).
Hlsningar Lena
Mycket vacker och intressant värld Lena! Många fina färger därnere och din första bild blev rolig på tångsnärtan som tittar ut! Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2013-07-02 08:31
Tångsnärtor är luriga och svåra att få blixtljus på som ser någorlunda vettigt ut. Tänk va läckert det kan vara längs en vanlig klippvägg om man dyker ner en bit.
Ha en fortsatt bra sommar
Lena
En magisk värld som bebos av märkliga varelser, tack för att vi får följa med ner i djupet.
Jag är imponerad av färgerna, ljuset och nyanserna.
Svar från Lena Holm 2013-07-02 17:12
Tack Stefan,
det är förvånansvärt mycket färger nere i djupet, men de framträder bara om man har extra belysning med sej.
Hälsningar Lena
Fina bilder och informativ läsning!
Den översta bilden är helt underbar med en skön uppsyn hos tångsnäckan!
Trollhummern är en spännande uppenbarelse också!
Jag slås av att världen under vattnet här i Sverige måste vara betydligt mera spännande än jag hittills trott!
Svar från Lena Holm 2013-07-02 17:13
Tångsnärtan är bedårande med sin frågande, lite blyga uppsyn. Det finns betydligt mer att se i svenska vatten än man kan föreställa sej. I synnerhet på västkusten, men även en klar insjö kan innehålla en hel massa kul.
Hälsningar Lena
Vackert och intressant som alltid från dig! Fastnade för den första med den fina kompositionen och trollhummern som skulle behöva en skönhetspeeling eller en rejäl rotsborstssrubb. :-) Ha det gott!
ewa
Svar från Lena Holm 2013-07-02 17:19
TAck Ewa,
du har så rätt om trollhummern men de ser ofta ut så där på klorna. Ryggskölden är dermot vackert röd och blå men den får man väldigt sällan se på dagtid.
Hälsningar Lena
Hörligt att få var med på dina dyk.
Så gulligt fisken kikar fram i första bilden, nästan som om den vill vara med på bild. Trolllhummern var ju väldigt snygg.
Svar från Lena Holm 2013-07-02 17:17
Det är sällan som tågsnärtorna ger intryck av att de vill vara med på bild, men visst kikar de fram om man inte lyser rakt på dem. Trollhumrarna är vackert röda och blå på skölden. Väldigt praktfulla om man får se dem visa upp sej utanför skrevorna, vilket man kan få se på nattdyk ibland.
Hälsningar Lena
Oh, vilka härliga bilder. Så kul du måste ha när du letar efter dessa små filurer där nere :-)
Den första bilder är ju hur tuff som helst !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-07-02 17:15
Tack Ing-Marie,
det är faktiskt väldigt kul att simma längs en klippvägg med skrevor och stenar om man har en lampa så man kan lysa in i de mörka utrymmena. Det bor en hel del kul små varelser där, betydligt fler än jag visade idag.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg