B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kolla in spetten !

Hur fräck får man vara? Förra veckan gick det sista av den sista talgkakan åt och det var rödhakens favorit som satt uppe. Min sambo har byggt en bur runt talgblocken så att småfåglarna ska få sitta ifred och så att inga större fåglar ska kalasa i sej hela kakan på en gång. Det har fungerat bra tills för några dagar sedan. Då hade hacke tagit sej in och gjorde processen kort med den bit som fanns kvar. Att han bara vågade ?

Fröautomaterna är nu bortplockade och de sista fröna är bortsopade. Det blev högljudda protester från en skara småfåglar som fortfarande nyttjade stället. Ett par med domherrar (herr och fru) har varit stadiga gäster. Honan knaprar på rester innan sopningen och sträcker på sej för jag tror att hon hör min kameran.

 

Den vackra maken sitter i grannens äppelträd och nyper sönder knopparna. Den åt verkligen av blomknopparna. Jag tittade på den en lång stund.

En kär gäst som dök upp i helgen är flugsnapparen. Det är minst ett par som flyger runt och de är synnerligen svåra att få på bild. De sitter inte stilla många sekunder och med 300 mm + 1,4 extender tar det lite tid att hitta rätt.

 Hälsningar Lena

 

Inlagt 2013-05-21 19:24 | Läst 2591 ggr. | Permalink
Vilken fräck spett! :) Fin bild på flugsnapparen! /Tommy.
Svar från Lena Holm 2013-05-21 19:32
Tack Tommy,
hackspetten har varit försiktig av sej och kom ganska sent under vintern till sitt "egna" talgblock. Så här fräck och modig trodde jag aldrig att den skulle bli.
Hälsningar Lena
Ha, Hacke kan han :-) Kom han ut därifrån, tur att det inte fanns så mycket kvar att äta då kanske han hade haft svårt att ta sig ut.
Och herr Domherre såg ju inte speciellt svälfödd ut.
Är dålig på fågelljud, men i helgen när jag låg och slappade i hammocken så var det ett väldans kvittrande här bakom, fick då se att flugsnapparna flytat in i holken så det var deras läte jag hörde. Kul.
Härlig bild du fick på "din" flugsnappare !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-05-21 20:45
Tack Ing-Marie,
Hacke tog sig ut för det finns en bred glipa nertill. Domherren är inte svältfödd och jag tror att det var mest bekvämlighet som gjorde att fåglarna kom och åt frön hos oss. Vi hade flugsnappare i en holk förra året, som de stal från ett blåmespar. I år verkar det som att blåmesarna får behålla holken, åtminstone än så länge.
Hälsningar Lena
Du bjuder på en hel rad fina fågelporträtt!
Snart ska de väl hitta gott om mat "naturligt", om de inte redan gör det!
Svar från Lena Holm 2013-05-21 20:46
Hej Anne-Sophie,
det finns gott om mat åt dem men lite bekväma är det nog om det bjuds.
Hälsningar Lena
Ja "Hacke" är en riktig luring - fina bilder särskilt flugsnapparn och röda maken! // Sören
Svar från Lena Holm 2013-05-21 20:47
Tack Sören,
flugsnapparen är kul när den kommer och jag fick i alla fall en skarp bild.
Hälsningar Lena
Klurig gynnare den där Hacke. Verkar vara vig också så att han kan klämma in sig i små utrymmen.
Inte bara Hacke som är listig och kan fixa sig mat, jag var ut på altanen i går och såg att koltrasten haft fest där. Säcken med solrosfrön låg kvar på bordet med bara lite kvar längst ner. Men att det var en säck (plast visserligen) hindrade inte mina koltrastar, de hade krypit in i säcken och festat. Trodde inte att de vågade.
Kul att se hacke i aktion och även att herrskapet domherre är framme. Har en flugsnapparecsom brukar ta alla holkar här men i år har jag ingen koll på honom så det var trevligt att få se din.
Svar från Lena Holm 2013-05-21 20:49
Hej Margareta,
kul att läsa om dina koltrastar. Fåglar kan uppenbarligen vara både modigare och listigare om det finns en belöning att få. Domherrar på försommaren är nytt för oss. Vi har bara sett dem sporadikst under vintern och att det dyker upp nu kom som en överraskning.
Hälsningar Lena
Kalasbilder på trädgårdarnas underhållare.
Svar från Lena Holm 2013-05-21 20:51
Tack Stefan,
ja det är verkligen små underhållare, våra vanligaste småfåglar. Jag behöver inte "kryssa" några udda arter, det räcker med de jag har runt huset. Men det är ju lite kul då det dyker upp något nytt ( dvs nytt för oss).
Hälsningar Lena
Härliga bilder med underbara fåglar på! Snyggt//Perran
Svar från Lena Holm 2013-05-21 20:52
Tack Perran,
de är ju svåra att motstå, fast de är vanliga svenska småfåglar.
Hälsningar Lena
Fina fågelbilder
Tålamodskrävande att få bra bilder på fåglar
Svar från Lena Holm 2013-05-21 22:18
Tack Bengt,
jag har ofta kameran liggandes framme på helgerna med 300+1,4 monterat. När fåglarna dyker upp kan man ha tur och få till några bilder. Men det blir mycket suddisar också, och stjärtar...
Hälsningar Lena
Hacke var en riktigt fräck en.
Vi har margarin ute hela året för hacke vill ha.
När dom har ungar, äter dom själva först, sen tar dom näbben full så dom har en stor gul klut runt den och flyger till boet. Kan gissa att dom får hacka upp större hål när dom ungarna ska ut. Sen kommer dom med ungarna
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-05-21 22:22
Tack Marianne!
Margarin, jag minns att du berättat om det förut. Man blir ju lite frestad.... Jag tror de klarar sej bra ändå, men de gillar nog att bli lite extra bortskämda.
Hälsningar Lena
Fågel eller fisk spelar ingen roll. Du tar alltid fina bilder. Ha det gott //Mats
Svar från Lena Holm 2013-05-22 07:55
Tack Mats,
jag tar mycket bilder och sorterar hårt.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg