B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sjökock...

...är inte en speciell gourmetkock för dykare (som Per Lundström antagligen skulle ha med sej om han dök :-), utan en väldigt färggrann fisk.

Den randiga sjökocken håller till på mjuk lerbotten och vi stöter på en vacker hanne när vi simmar längs en sluttning.

Jag smyger närmare och tar ett par bilder till. Det lutar ordentligt och det går inte att hitta på så mycket med kompositionen. Så fort jag kommer åt den mjuka botten virvlar det upp grå dy. Sjökocken leker under våren och då blir hannens färger extra starka och ögonen får en metallglänsande grön färg.

Honan är mindre och betydligt mer diskret i färgerna. Ofta stöter man på sjökocken nergrävd i sanden med ögonen som sticker upp. Den har ingen simblåsa och måste därför simma för att hålla sej "flytande" i vattnet.

Jag är inte tvärsäker på att detta är en hona av randig sjökock för det finns även en art som heter fläckig sjökock. Den randiga är dock den man vanligen ser och denna stötte vi på i närheten av en hanne. Det var ju lek just nu så vi hoppas det var vad de hade i åtanke.

Det som hannen har som gör honorna intresserade är de fantastiska ryggfenorna. Det jag helst ville var förstås att fånga en hanne som visade upp sina vackra fenor. Vid detta tillfälle räckte dock inte ljuset till riktigt.

Vi stötte på fler hannar och kanske är de extra lättlurade just nu, mitt i säsongen, för det gick att få dem att visa ryggfenan genom att vifta lite med händerna runt dem. Det fungerade inte alltid och resulterade ofta i att det virvlade upp dy, men jag fick i alla fall några chanser. Eller så försökte de imponera på fotografen...vem vet.

Bottenmiljön är ju inte så vacker, men så ser det ut där de trivs och lever.

Avslutar med en pytteliten sjökock och jag avstår från att uttala mej om vilken art det är. Så här ser man dem ofta, liggandes i sand eller dy och bara ögonen avslöjar att de ligger där.

Ha en bra kväll

Lena

Inlagt 2013-05-14 20:41 | Läst 3724 ggr. | Permalink
Vilket segel och vilka färger, en njutning.
Svar från Lena Holm 2013-05-15 21:22
Tack Stefan,
de är granna när seglet är uppe. Allt för att imponera på honorna.
Hälsningar Lena
Härliga bilder som vanligt. Intressant att få ta del av din undervattensvärld. //Mats
Svar från Lena Holm 2013-05-15 21:23
TAck Mats,
jag bjuder på den.
Hälsningar Lena
Fina bilder på fula filurer! // Sören
Svar från Lena Holm 2013-05-15 21:23
Tack Sören,
men visst är dom lite charmiga.
Hälsningar Lena
På något sätt tycker jag att det mera spännande med våra nordiska fiskar än de som finns söderut. Och så är det nog svårare att dyka i våra mörka vatten än i de varma exotiska.
Återigen intressanta bilder på fiskar!
Svar från Lena Holm 2013-05-15 21:27
Hej Wolfgang,
jag förstår precis och faktum är att jag tycker det är roligare att visa bilder och berätta om de djur som finns i våra "egna" kalla vatten. De flesta har sett någon film från tropiska vatten eller kanske snorklat på en semester men betydligt färre vet hur det ser ut längs våra egna kuster eller längs den norska kusten. Det är lite jobbigare att dyka i kallt vatten och oftast är det mörkare, men man vänjer sej efter ett tag.
Hälsningar Lena
Vad man lär sig då man läser i dina blogginlägg. Någon sjökock hade jag aldrig hört talats om inte mer än de vi haft ed då jag varit ombord på något fartyg. De var väldigt dugliga kockar så skulle någon frågat hade jag gissat på dem.
Vackra fiskar med tjusiga fenor.
På tal om kock så ropade just maken att maten är färdig, ska ta och testa honom om han vet vad en sjökock är.
Svar från Lena Holm 2013-05-15 21:30
Hej Margareta,
den här sjökocken går att äta men den är så pass liten att den aldrig blivit en populär matfisk. Den blir bifångst ibland förstås. Om man inte är dykare i Skandinavien är det nog inte så vanligt att man vet vad en sjökock är men nu är det i alla fall mer än 100 till som fått veta det.
Hälsningar Lena
Margareta Cortés 2013-05-15 21:35
Den upplysningen får vi tacka för, kan vara sådant där lite speciellt vetande att briljera med på fester. .;)
Frågade maken och han var inne på samma linje som jag. En kock till sjöss.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg