B. LOGGBOKEN
Gullmarn
Gullmarn i Bohuslän är Sveriges enda äkta tröskelfjord och landets första marina naturreservat. Det officiella namnet är faktiskt Gullmarn, och inte bara en slarvig förkortning av Gullmarsfjorden. Vid mynningströskeln är djupet 45 meter medan det största djupet, vid Alsbäck, är ca 120 meter. Höjdskillnaden innebär bristande vattenutbyte med havet utanför, vilket medför ett rikt och delvis unikt marint djurliv. Helt perfekt för nyfikna dykare. Det finns också en rad fina vikar och platser där man lätt kan ta sej i och ur vattnet med tung utrustning. Det går således alldeles utmärkt att åka ner fyra dagar och bara dyka från land i Gullmarn, motiven tar aldrig slut.
Gullmarsanemon (Protanthea simplex) är ett exempel på en art som finns i enorma mängder i fjorden och som man bara kan se sporadiskt (mycket djupare) i havet utanför.
Denna vackra vita anemonen bekläder ibland hela väggar.
En vacker havsborstmask som heter Påfågelsrörmask (Sabella pavonina synonym Sabella penicillus) sitter i små klungor på väggen. Den lever i ett rör som den gör av sand, lera och slem.
När man närmar sej masken med kameran får man ofta bara en chans, sedan drar masken in de vackra tentaklerna i röret. Tentaklerna bildar en tät krona runt munnen, och ser ut som en blomma.
Eremitkräftor hör till mina favoriter och jag blev inte besviken på denna resa. Det fanns mängder med eremiter på flera av dykplatserna och många av dem verkade ha drabbats av vårkänslor. Den här satt på en bergvägg och höll hårt i sin lilla vän. Han ser lite störd ut så vi lämnade honom snabbt. Lutningen var kanske i jobbigaste laget.
Den här hannen har hittat en blåskimrande liten fröken som han tänker hålla i och vakta tills parning är möjlig. Han är mycket beskyddande och vaktar henne väl när jag kommer nära med kameran.
Bilderna är tagna med 60 mm makro, så lite närgånget blir det. Det här är antagligen Pagurus bernhardus, vår vanligaste eremitkräfta. Lägg märke till att höger klo är större än den vänstra.
Det här är mest troligt samma art bara en annan färgskiftning. De matchar varandra bra med de blåa runt ögonen. Eremitkräftor äter det mesta de kan komma över i lämplig storlek och fungerar lite som havets renhållningsarbetare.
Hälsningar Lena
Med vänlig hälsning Ricki
Sikten var riktigt bra under 6 m.
Hälsningar Lena
det är ju det här jag fotograferar helst av allt, och har övat mest på.
Hälsningar Lena
/ Lena
visst finns det liv i Gullmarn, massor. Rätt annorlunda kan det se ut också.
Hälsningar Lena
dykning passar inte för alla och jag bjuder så gärna på bilder från den miljön till de som inte vill bli blöta.
Hälsningar Lena
De där maskarna är hur vackra som helst. För att inte tala om eremitkräftorna, rejäl storleksvariation på honor och hanar.
En fascinerande värld. Påminner mig om hur spännande livet i havet ter sig för oss landkrabbor. Vi var, när barnen var små, på semester i Danmark. Vi upptäckte maneterna vid en brygga och där stod vi två vuxna och tre barn uppradade, pekade och pratade om de spännande maneterna. Inget vi sett förut allraminst barnen. Då kommer två män ur ortsbefolkningen gåendes och får syn på oss där vid bryggan. Måste vara något mycket spännande verkar de tro och kommer fram för att få uppleva dagens stora händelse.
Det får syn på maneterna, tittar långa i synen på oss, skakar deltagande på huvudet och går sedan sin väg utan att säga något.....
havsbortsmaskar är vackra och nyckfulla. De kan blixtsnabbt dra in sej i röret och då kan man glömma dem. Eremiterna är kul att studera och fotografer. Det är stor skillnad på könen, åtminstone av denna art. Vi hittade ett helt gäng eremiter i ett gammalt däck, men den bilden ska jag nog spara till ett annat tillfälle i sommar.
Jag tycker brännmaneter är urläckra och spännande motiv i vattnet. Kan inte låta bli att le åt din historia. Lever man med något i överflöd, som dessutom är besvärande, tar man sej sällan tid att titta ordentligt och ser definitivt inte något vackert eller spännande.
Hälsningar Lena
Borstmaskarn-bilderna är riktiga höjdare! Och otroligt vackert ljus i Gullmarsanemonen! Du har verkligen utvecklats som fotograf under de senare åren och det är jätteroligt att få ta del av det genom bilderna du lägger ut.
Håller alla tummarna för att du ska komma med till SM och där klå dom :-)
kul att du tittar in. Genom att lägga ut bilder här blir de ju i alla fall sorterade och visade för en lite större publik. . Såg att det var 32 som skickat in bilder till SM, ska bli intressant att se utbudet.
Hälsningar Lena
Vi har bekanta med hus vid Gullmarsfjorden, de dyker ibland men jag tror inte att de har någon koll på faunan under vattnet.
Ska fråga dem när vi åker dit i sommar!!
Du har väl fler bilder att bjuda på framöver hoppas jag?!!
det kommer mer bilder på både fiskar, skaldjur och stora anemoner. Sju dyk, det blir en del. Jag tycker det är kul att förstå och veta lite om det vi ser. Med bilder är det också lättare att kolla upp detaljer i böcker efteråt. En del föredrar att bara njuta av själva upplevelsen.
Hälsningar Lena
man måste behärska dykningen ordentligt innan man tar med en kamera, annars blir det mest suddiga bilder och konstiga kompositioner. Jag har gjort detta i några år nu...och älskar det fortfarande.
Hälsningar Lena
man kan komma långt med snorkel och cyklop. På grunt vatten finns det en massa roliga små djur att titta på som t ex kantnålar i ålgräs, eremitkärftor, små juvenila fiskar, snäckor mm. Ibland dyker vi så grunt att det knappt är värt att kalla dykning. Alla djup har sin tjusning.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder på kräftorna, dom är rätt så söta.
Så kul att se !
ing-marie
jag tycker kräftorna är synnerligen söta och det kul att studera dem på botten.
Hälsningar Lena
Som den ljuvaste lilla blomma!
havsborstmaskar är tjusiga och inbjuder verkligen till att ta bilder, men de kryper ofta in i rören och då är det bara att simma vidare.
Hälsningar Lena
Ha D / G
ja, det finns många underliga varelser under ytan.
Hälsningar Lena